Allra sista

Jag har gått genom rummen. Stängt av alla ACs, strukit med handen över sängen. Bäddat, diskat och kontrollerat. Rullat ut väskan i hallen. Kontrollerat att passet är där. Duschat, klätt på mig och ätit frukost. Gått igenom rummen på nytt, tomt.

Kina blev inte riktigt samma sak sen fam EK åkte hem. Visst kommer jag att sakna. Som G sa. Man kommer nog sakna det hela livet.

Mina vänner. Nu åker jag till flygplatsen. Hem till Sverige igen. Har inte fattat det ännu. Att jag kom hit 21 januari detta år. Att jag bott här sedan dess. Haft mitt liv här. Nya vänner. Tusen erfarenheter rikare. Nytt språk i bagaget och ett berikat liv.

Kina. Jag älskar dig.

Men nu blir det skönt att komma hem.

Puss

Bye bye Kina

Jaa. Då skriver jag här i Kina för sista gången, den här gången.

Det var en mycket trevlig kväll igår. Middag på lokala ankan (Jaa, jag kommer sakna maten massor!) och sen till Pavillion för ett par öl. Sen avslutade vi så fint på Chocolate. Fortfarande ett lika sjukt ställe. Men trevligt. Kom i säng runt 3, och trots att jag drack 4 öl totalt så känns det som om jag har baksmälla idag. Typiskt. Men det kanske är lika bra att vara trött, då kan jag sova gott på flyget.

Nu ska jag äta frukost, duscha och ta reda på de sista sakerna. 13.40 lokal tid lyfter planet och 17.10 är jag i Sverige.

Jag saknar er alla där hemma. Nu blir det skönt att komma hem!
(Läs: jag kommer givetvis sakna Kina)

Puss och kram!

Vi ses i Sverige!

Rekond

Är det inte så man kallar det när man totalstädar bilen på alla möjliga sätt? Så känner jag mig nu. Jag är: plockad, vaxad, slipad, polerad och lackad. Naglarna har fått fiiiin röd färg från OPI, W 41 heter den. Kommer garanterat köpa den om jag hittar den hemma!

Sommarsverige, här kommer jag! Om ett dygn i alla fall ;)

Nu blir det ombyte och avslutningsmiddag för mig själv tillsammans med lite Pekingfolk.

Puss o kram

Ps. Glöm inte att kommentera om du är här o läser ;)


Kommentarer

Vill bara säga att ni som är inne och kikar här gärna får lämna en liten kommentar. Det är alltid kul att se vilka som läser :)

Mamma: Du är jätteduktig med dina kommentarer ;)

Kram

Kärlek

Jag och S äter lunch tillsammans efter vår tur i konstområdet (vi verkar ha ett lika stort intresse för konsten vi ser...) Vi äter och småsnackar lite om det mesta. Sen kommer vi in på kärlek.

S undrar vad det betyder om man ger bort choklad till någon. Jag säger att det är väl ganska internationellt att choklad och blommor kan uppfattas som ett tecken på romantik men att vi i Sverige kan ge det till kompisar och föräldrar också. Aha säger hon. Jag frågar om hon fått det och det visar sig att Mr. TT har givit henne det. Hon rodnar lite. Jag vill veta mer om denna TT. Så hon berättar och jag lyssnar.

Sen kommer det som jag ändå väntar på. Men han är ju inte kines.. För i Kina är det så att de allra allra flesta blir tillsammans med en annan kines. Det är liksom så det funkar. S frågar hur det funkar, om man har olika nationaliteter. Jag förklara så gott jag kan, efter min uppfattning, att kärlek är kärlek och att den inte borde ha några gränser. Att man ska göra, leva och inte tänka på det där med olikheter. I Sverige säger jag, där kan man bli tillsammans med vem som helst, bara det är kärlek. Det har inte med nationalitet att göra. Det är inte samma sak i Kina. I Kina har man inte heller pojkvän om det inte är 100% seriöst och man ska helst vara klar med studier vid universitetet.

Jag frågar vad hennes kompisar skulle tycka, om hon blev tillsammans med en utlänning. Hon säger att de troligen inte skulle bry sig. De kan alla ganska bra engelska och har mycket kontakter med utlänningar. Din mamma och pappa då frågar jag. Dom skulle nog inte bry sig heller säger hon.

Precis säger jag. De tycker om dig för den du är. Jag säger också att jag inte tror att någon skulle bli förvånad om hon blev tillsammans med en utlänning då hon genom sitt jobb träffar människor från hela världen. Hon instämmer. Men tycker ändå att det är svårt. Vad mer kan jag säga än att man inte ska tänka så mycket, bara göra det som känns rätt så länge det känns rätt. Kärleken borde inte ha några gränser. Varken i Sverige eller i Kina. Men jag förstår att det inte är så lätt.

Jag börjar tänka på min egen situatuion. Hur bra jag har det. Som lyckades hitta någon jag älskar så högt som samtidigt älskas av så många andra i min omgivning. Mina föräldrar gillar min fina M, jag vet att du mormor också tycker om honom (har det med Dalarna att göra?), farmor och många av mina vänner. Min bror umgås just nu mycket mer med M än vad jag gör. En sån tur jag har haft. Som har hittat fina fina dig och vad lätt vi har det tillsammans med alla människor i vår omgivning som uppskattar oss för de vi är.

Var snälla mot varandra. Respektera varandras kärlek, vänner, familjemedlemmar. Alla. Kärleken är ingenting vi rår över. Den bara uppstår och den är värd att tas om hand och vårda. Hyllas.

Vi har bra i Sverige vi.

Love.

(För er som känner S kan jag säga att detta är ingenting ni vet något om. Detta ska inte föras på tal med fröken S. Jag vill behålla hennes tillit. Tack)

Taxiprat

Den senaste tiden har jag alltid fått lite ont i magen då jag sätter mig i taxin och uttalar adressen hem på något som verkar uppfattas som perfekt kinesiska. Chaufförerna skrockar och säger, vilken bra kinesiska du har. Där börjar det magonda. Visst är det ett utmärkt tillfälle att öva sin kinesiska, öva lyssna, förstå och prata. Men det räcker inte så långt.

Idag började jag bra som alltid. Samma veva: adressen hem, beröm för min fina kinesiska. Tystnad. Rödljus. Fan. Haha, skrattar chaufförren, visst är det varmt! Jaa, säger jag; inne är det svalt men ute alldeles för varmt. Lite tystnad. Chauffören säger något och jag uppfattar ord som Nali, guo, jia, ren (vart, land, hemma, människa). Jag tar in det och tolkar det. Svara fortfarande på bra kinesiska att jag är från Sverige. "aaa, Ruidian" säger chauffören och jag undrar om han vet vart det ligger. Givetvis heter Sverige och Schweitz nästan samma sak på kinesiska också och jag funderar på om han vet vad som är vad. Spelar roll..

Det blir tyst en stund till. Jag vågar mig på en egen mening. Säger att det är sommar i Sverige nu med ändå ganska kallt. Han säger något, jag uppfattar att han menar Sverige jämfört med Kina. Det jag vill säga är att Kina är mycket varmare. Jag hoppas att jag fick det rätt. Han verkar fortfarande nöjd.

Tystnad igen. Sen säger han något, och pang, där kommer det magonda. Jag har ingen aning om vad han säger. Så jag säger som det är "jag vet inte, jag fattar inte". Sen skrattar chauffören i vanlig ordning á la jultomten som visas varje jul på Kalle Anka. Sen är det inget mer med det. En tom tystnad som bevis på att jag återigen misslyckats föra ett samtal en hel taxiresa.

Men va fan. Så illa är det väl ändå inte?

Peace!

Hurra!

Igår kväll när jag låg och läste och försökte varva ner och dämpa min ångest så ringde kära moster G! Hon gav mig lösningen på alla problem! Hur underbart är inte det? Hon berättade att hon har en kompis som kan ta hem en väska åt oss! Svisch så rev jag ur en massa mindre viktiga saker ur resväskan och packade om för säkert 10 gången i ordningen. Det resulterade i lättare resväska och lättare handbagage! Hurra!!!

Nu ska jag äta frukost och sen rusa bort till Y-show och köpa en till väska som jag kan packa i åt denne vän :)

Är inte livet underbart ibland?

Idag blir det artdistrict och lyxbehandlingar ;)

Stoooor kram!

Ändrade planer

Det blev inte konstområdet idag för S var tvungen att ha lektion. Det gick bra ändå. Jag har legat på sängen och läst för att komma in i boken så att den blir lättläst på planet. Har har fejjat runt lite här hemma och ätit tråkmiddag. Snabbnudlar och en rostmacka. Så inspirerad blir man i den här värmen. Jag borde njuta av allt kinesiskt gott man kan tänka sig, men jag orkade inte ut helt enkelt.

Sitter och laddar hem lite poddcasts så att jag har att roa mig med på flygresan. Det är ju trots allt ett par timmar som ska slås ihjäl där.

Nyss ägnade jag den allra sista uppmärksamheten mot min packning. Ett sånt tjat! Jag vet.. men det här är så sjukt svårt. Vissa flygbolag är inte alls petiga, som grannen D berättade att han flugit med 26 kg utan att de sa något, och jag som föyg hit med 23,4 kg och då sa de inget heller. Nu väger min 22-23 kg och jag hoppas hoppas att det går bra. Får väl le mitt snällaste och distrahera tjejen bakom disken medan väskan vägs. Sen är ju handbagaget en saga gör sig. Även det proppfyllt med kläder, skor, smycken och två väskor till :) Sen min datorväska... Jaja. Som sagt. Jag ber till Gud, ler lite snällt och hoppas på det bästa. Inget mer med det nu!

Puss o kram

Längtar hit!

Jag tror vi alla har en plats på jorden som betyder lite extra mycket för oss. Mitt Mälarbaden är en sådan plats. Ett ställe där jag spenderat alla mina sommrar mer eller mindre. Det finns så många bra minnen där ifrån, så mycket kul vi haft. Inte så konstigt att man längtar dit lite extra mycket just nu då man vet att alla ens nära och kära finns där. Till och med barnen EK är där nu. Jag längtar dit och drömmer mig bort från betongstaden.
Underbara fina plats.. Snart kommer jag!

Tro inte för den delen att jag inte kommer sakna Kina. Det vet jag redan nu att jag kommer göra. Kina är också ett fantastiskt land som aldrig slutar att förundra en.. Konstigt att man både kan hata och älska ett land på samma gång.
Jag har tur jag, som inte behöver välja!

Puss o kram

ajaj

På tal om massagen igår. Massage ska väl vara bra för kroppen? Men jag undrar om grabben igår lyckades klämma ihop mina nerver i ryggen igår efter allt vridande och knakande som han trixade med. Kunde inte ligga på sidan imorse och nu drar det i ryggen.

Jag hoppas att det är välgörande och går över snart. Känner mig dubbelt så gammal som jag är.. ajaj..

:)

Ny dag

Yes. Imorse fick jag sovmorgon. Vaknade visserligen vid 7 pga byggarbetet utanför fönstret, men i med öronproppar och sen sov jag till 10 :) Lyckliga jag. Har nyss ätit frukost och läst alla artiklar om Michael Jackson på Expressen. Sorgligt, men var han inte uträknad för länge sedan? Visserligen lovades comeback, men om det hade blivit av vet man aldrig..

Nu ska jag fejja lite här hemma (dock inte röra min packning, det gör mig depprimerad), städa kylen och lite sådana saker.

I eftermiddag blir det konstområdet.

Ha en bra dag :) Snart ses vi alla igen. 2 dagar kvar tills jag åter är på svensk mark :)

Puss

Nighty

Jaha. Efter massagen gick jag hem och däckade på sängen. Pratade med fina älsklingen på skype och sträckläste en ELLE tidning. Förra numret... eller två nummer sen. Spelar roll..

Vilade lite och repade mig sedan så pass att jag följde med Daniel ut och tog en öl och snackade lite. Nageltjejen stod precis bredvid. Frågade varför vi skulle flytta hem. Jaa. Varför kan man undra. Kina och Peking är en bra plats på jorden. Jag sa att jag kommer tillbaka. Förr eller senare är jag nog här igen. Fint av henne att bry sig om sina stamkunder. Jag kommer självklart sakna mitt lyxliv här..

Nu ska jag sova. Sovmorgon imorgon också. Måste lära mig att sova förbi kl 5.45. Imorgon ska jag också till 798 som är ett konstdistrikt här i BJ. Lovar fina bilder på en massa roliga saker.

Natti natti

Ångestdämpande

När jag packat om för sista gången, vägt resväskan till 22 kg och handbagaget till 7 kg och intalat mig att det kommer gå jättebra på flygplatsen så stuvade jag in allt i garderoben för att slippa se allt. Det får stå där till lördag kväll, då kan jag kanske fundera lite till.

Behövde göra något annat för att släppa tankarna på packningen och njuta lite. Så, jag passade på att kila runt hörnet till Bodhi och bjöd mig själv på 90 min. fotmassage. Dessutom är det billigare mån-tors innan kl 17. 95 kr fick jag betala för det ångestdämpande medlet. Alldeles jättemycket värt! Så skönt!

Nu ska jag slänga mig på sängen och läsa lite. Blir promenad senare när värmen inte är lika het :)

Puss

Ångestdämpande

När jag packat om för sista gången, vägt resväskan till 22 kg och handbagaget till 7 kg och intalat mig att det kommer gå jättebra på flygplatsen så stuvade jag in allt i garderoben för att slippa se allt. Det får stå där till lördag kväll, då kan jag kanske fundera lite till.

Behövde göra något annat för att släppa tankarna på packningen och njuta lite. Så, jag passade på att kila runt hörnet till Bodhi och bjöd mig själv på 90 min. fotmassage. Dessutom är det billigare mån-tors innan kl 17. 95 kr fick jag betala för det ångestdämpande medlet. Alldeles jättemycket värt! Så skönt!

Nu ska jag slänga mig på sängen och läsa lite. Blir promenad senare när värmen inte är lika het :)

Puss

sprickfärdig..

Så. Jag slutförde min shopping och det gick bra så när som på ett par skor. Tur var väl det.

Sitter just nu och tittar på min depprimerande väska. Den är sprickfärdig utan att jag ens stängt den... 20 kg får man ha. Nyss vägde den 25 kg. Jag packar ur igen, packar om och väger.. 20 kg är ett hån...

Handbaget blir också fullt snabbt. Inser efter läsning på flygbolagets hemsida att handbagage endast får väga 5 kg och inte 8 kg... Hur ska det här sluta? Inte tänker jag lämna något kvar här som jag vill ha.. Icke! Jag har redan lämnat en liten hög.. Ska pausa en stund och sen ta nya tag och packa om för 5:e gången. Det ska gå. Det bara måste gå... Så fort det är 20 kg i väskan ska jag smälla igen den och inte öppna den förrän på söndag. När det är klart så ska jag bara roa mig!

Suck.. Kom igen nu

Frukosttid

Började med att sova länge (trodde jag) men insåg att klockan bara var 8. Drog täcket över huvudet och somnade om. Är man ledig så är man.

Nyss avklarat frukost bestående av äggröra och scones. Jag kan vara pysslig om jag vill.

Nu sitter jag och laddar för att slutföra shoppingen. Ingen större lust att gå bort till Y. men jag måste fixa de sista sakerna. Jag ber om att de är snälla med priserna idag, annars kan det bli en tråkig runda idag. Jag är nämligen inte alls på humör för att betala överpriser. Det ska de minsann bli varse om..

Wish me luck!

life

Solblekt hår, huden börjar bli brun, varm sommarkväll...

Kan livet bli bättre?

Varmt och hett

Det är sjukt varmt ute (obs. det är inte gnäll, bara tillbedjan om något snällare väder). Tog bussen(!) för att möta Sofia. Dumt val i denna värme då bussarna inte har AC. Hur jag kände mig i den trånga bussen lämnar jag åt er att räkna ut.

Mötte Sofia och gick till en superbra restaurang. Man väljer innehåll till woken och så kommer det blandat med chili, vitlök, ingefära och sichuanpeppar. Jihoo så gott. Och starkt. Ökade svettningsgraden något, för säkerhetsskull...


Gissa om man kommer sakna detta bland all svenssonmat.. Tur att det är grillsäsong hemma!

Sen blev det en tur runt i Guomao i hettan. Men man kan knappt röra sig. Känns som gummisulorna smälter mot asfalten. 36 grader säger dom. 40 minst i solen säger jag. Puh. Kikade lite i affärer men åkte till The Place istället och kollade mer där. Mycket fint men budget, och framför allt resväskan, säger prompt nej till mer shopping. Har lite mer shopping att göra imorgon men det blir större handbagae och lite presenter.

Ikväll blir det lugnt här. Ska fortsätta fixa och dona, rensa och kasta. Det är jag bra på!

Puss

God morgon onsdag

Så var det onsdag :) Ny fin dag med strålande sol och blå himmel. Man tackar!

Tog en sväng till grönsaksmarknaden i värmen. Redan vart vid 8-tiden. Men jag ska absolut inte klaga. Det är rätt skönt ändå :)

Persika, mango, banan, vattenmelon, blåbär, valnötter och yohgurt till frukost. Gud så jag kommer sakna denna fruktorgie till frukost. Ikväll blir det färsk majs och sparris. Sjukt billigt här. Hurra!

Nu ska jag skutta in i duschen. Ska senare möta Sofia för lunch och en tur i stan. Ha en riktigt bra dag!

Puss o kram

hetta

Det är 36 grader varmt ute idag. Jag tror det är runt 30 fortfarande, trots att klockan snart är 9. Man smälter bort.

Jag var vid Lama templet på förmiddagen. Lama templet är tydligen ett aktivt tempel, det visste jag inte. Ingen större upplevelse, inget slår romantiken och lyckan jag kände i sommarpalatset.

Eftermiddagen ängnades åt sömn, två turer till skomakarn för att lämna och hämta skor samt att jag rensat och städat i köksskåpen så att de är okej fram till näste man kommer och bor här. Allt måste stå i säkert förvar från alla småkryp som också tycks ha checkat in här.

Over and out.

Sommarlov

Nu har jag sommarlov. Kan inte riktigt fatta det. Firade morgonen med sovmorgon. Vaknade givetvis tidigt eftersom att klockan de senaste tre månaderna stått på 5.45. Men det gjorde inget. Jag låg bara och mös.

Har nyss avslutat frukosten och ska hoppa i kläderna. Sen bär det av mot Lama Templet. Sen blir det uträttningar på eftermiddagen. Börjar seriöst oroa mig för min packning, men jag stänger garderobsdörrarna snabbt så att jag slipper tänka på det :)

Ha en bra dag där hemma!

Puss o kram

En bra dag till!

Jisses. Peking är outhärdligt varmt. Säkert över 35 grader idag. Jätteskönt.. om man ligger vid poolen. Men inne i storstaden blir den värmen dubbelt så het vill jag lova. Men jag klagar inte, det har varit en jättebra dag med klarblå himmel.

Hade min sista lektion idag. Hämtade ut mitt certifikat för 13 veckor och sa bye bye BLCU för denna gång. Såå skönt! Det har varit en kul och lärorik tid, men nu är det skönt med sommarlov!

Mötte Sofia efter lunch vid Wudaokou marknaden. Shopping på schemat. Jag skulle ju inte köpa något. Så låt oss låtsas att jag inte gjorde det och säg i stället att jag åt lunch för 90 kr. Det känns bra :) En kul dag. Sen tog vi tusen bussar för att handla mat och sen åkte vi hem till Sofia.

Observera att detta är första gången jag är hemma hos henne. Kineser bjuder vanligtvis inte hem folk så jag är såå glad att jag fick komma dit och det blev en jättemysig kväll. Vi lagade kinesisk mat, Sofia lärde mig äggröra med tomat och coca cola-kokta kycklingklubbor. Så gott! Sen snackade vi hela kvällen om allt mellan himmel och jord. Framför allt de stora skillnaderna mellan Kina och Sverige.

Det var verkligen en jättemysig och kul kväll. Kom nyss hem och kastade mig in i duschen. Nu blir det snaart sängen för jag är utpumpad av värmen. Sen imorgon blir det soooovmorgon innan jag beger mig till templet :)

Puss o kram

Drugs

Ikväll träffade jag Sofia. Vi möttes utanför vårt hus och promenerade till Dongzhimen och en ny "shopping-mall" som vi kollade in. Åt mellis på något Shanghai-hak. En massa söta slibbiga saker, sagogryn, sticky rice, bönsoppor och Gud vet vad. Jag tog en sagogrynssoppa med mango. Säkert kort, det var gott om än för sött :)

Strosade runt i affärerna, inga köp idag. Måste hålla hårt i pengarna nu sista veckan så att det räcker till andra roliga saker också. Åt middag tillsammans. Planen var att lura i mig kinesisk gröt som kineserna äter typ frukost, lunch, middag. Men det var inte riktigt gröt sa Sofia. Tur för mig (som inte gillar gröt)! Det blev i stort sett ännu en mangosoppa med sagogryn, rädisor i stark sås, pannkaka med ägg o gräslök. Helt lagom.

På vägen hem pratade vi mera mat. Jag är faschinerad över alla matstånd som finns i vart enda gathörn. Det ser så mysigt ut, gör stan lite mer levande. Då berättade Sofia att på just ett sådant ställe hade hennes kompisar ätit och tyckt att det var jätte gott. Och sen säger Sofia: "It was some kind of drugs in it.." Hahah, skrattar jag lite okänsligt. Joo sa hon. Det måste det ha varit. För dom hade ätit det ett par gånger och hade sedan känt att de behövde äta mer och oftare där. Grattis tänkte jag. Helt vanliga begär som drabbar oss i väst varje dag. Vem är inte beroende av choklad, chips, cola, ett glas vin eller vad som helst?

Imorgon blir det 4 h lektion. Kanske till och med de sista om jag lyckas hämta ut mitt intyg imorgon. Sen ska Sofia och jag shoppa. Fast jag får inte shoppa något. Möjligtvis ett större handbagage. Om jag lyckas hålla mig till det får ni aldrig veta, vill ju inte avslöja min svaga karaktär i alla fall. Inga mer skor blir det för den här gången i alla fall! Tror jag... kanske ett par sandaler.. eller. NEJ!

God natt!

Mera tempel

Imorse blev det ett nytt tempelbesök, i ett buddhisttempel som är aktivt. Det kändes inte helt rätt att ta en massa bilder så det blev inga. Byggnaderna är dessutom liknande från de igår :) Sen blev det besök på ett museum. Åkte hem och käkade mina thairester och sov lite. Lite trist väder så jag ska nog sova lite till. Och tvätta :)

Ikväll ska jag träffa Sofia igen. Vi ska käka tillsammans. Alltid trevligt med sällskap.

Ha en skön söndag!

En bra dag

I kväll kommer jag att somna med ett leende på läpparna. Det har varit en riktigt bra dag.

Först sommarpalatset och all den lycka jag kände där. Sen gudstjänsten och nyss bio och middag med Sofia. Fick en jätte fin topp av Sofia också. Vi hade en riktigt trevlig kväll. Jag tror jag varit ensam på sistone för jag pratade oavbrutet hela kvällen, kinesiska och engelska blandades hej vilt. Jag kommer att sakna henne så det är tur att vi hinner ses en massa innan jag åker.

Imorgon blir det en ny tempelutflykt med draken och hans mamma. Någon stans söder om Peking ska vi. Ska tydligen vara vackert enligt källor. Kameran är på laddning så jag ska vara förberedd på ny bildorgie.

Sov gott mina fina vänner

Sommarpalatset

Vad passar bättre än att fira midsommardagen i Sommarpalatset. Jag gick där och kände mig lycklig. Kan man bli annat. Det här är anledningen till att jag älskar Kina. Om jag vore en kejsarinna skulle jag också ha ett sommarpalats. En oas mitt i stan där man bara kan gå runt och känna sig lycklig och fulländad.
Jag gick omkring där. 3 timmar av tankar och känslor, ibland så stora att de inte riktigt rymms. Allt är så vackert, så tyst men ändå så mycket människor. Det är otroligt. Men man blir ledsen också, när man tänker på hur mycket av det gamla Kina som redan är förstört. Som redan är borta. Det här är underbart. Jag bara njöt. Att sakta promenera i solen, ta in allt man ser. Jisses.

Tänkte givetvis på min kärlek när jag gick där i min ensamhet. Vår kärlek vi har tillsammans. Jag älskar dig mitt hjärta. Du är mitt allt och den människa som gör mig hel och fulländad. Vi borde vara här tillsammans du och jag. I ett palats och bara njuta av världen tillsammans. Du är mitt allt.

Jag har nu också varit på gudstjänst på Svenska ambassaden. Det var fint. En massa svenska sommarsånger. Ibland ville jag bara gråta. Men på ett bra sätt. Det har varit en så bra dag. Mäktigt stort på något sätt. Jag vill vara hemma men ändå här. Jag känner mig lycklig som har både och.

Nu blir det till att träffa Sofia. Middag och bio står på menyn.

Puss o kram

SoOoL!

Min vänner. Det spricker upp! Efter tre dagars gråväder är nu himlen blå igen! Hurra! (Sa jag att det var svenskt midsommarväder?)

Jag tänkte gå ner och träna, men så kom jag på bättre tankar. Tänkte att om jag varit i Sverige nu hade jag nog druckit en massa öl, ätit chips, grillat och en massa onyttigheter. Idag sparar jag ändå in på kalorierna eftersom att jag är här :) Så då kan jag strunta i det. Dricka EN öl o slippa träna ;)

Men nu när solen lyser ska jag nog pallra mig ut. Utomhus. Ta en promenad runt kvarteren här.

Hoppas att det inte regnar på er där hemma allt för mycket!

Puss o kram

Glad midsommar!Idag är det midsommar! För exakt ett år sedan fejjade vi med vår midsommarfest. Idag är jag i Kina. Tänk vad livet kan vara annorlunda. Är det inte underbart!

Hade skola idag (för i Kina tar man ingen hänsyn till svensk midsommar). Det var riktigt kul. Timmarna flög iväg, en rolig klass, jag blev kallad för fåret hela dagen då mitt kinesiska namn uttalas på samma sätt som får. Dessutom blev jag medlem i gruppen "The dark side". Dvs dom som skiter i skolan. Det de övriga medlemmarna inte fattat än är att jag är på lektionerna mer eller mindre frivilligt och att jag redan gjort mina exams. Grattis grabbar!

Peking bjuder i alla fall på svenskt midsommarväder idag. Mulet, grått och småregn. Tack så mycket! Jag ska bädda ner mig i sängen och bara mysa. Äta thaimat, glass och kolla på film! Weehoo!

Imorgon, när ni andra vaknar och är sjuukt bakis, då är jag redan uppe och skuttar. Om vädret är bra ska jag på tempeltur tänkte jag!

Puss o kram!

Att bo utomlands..

.. har verkligen vissa unika fördelar. Som detta:Man kan äta frukt till middag! Då tänker ni att man kan göra det i Sverige också, visst kan man. Men jag kan lova er att frukten inte smakar en bråkdel av vad den smakar här. Vattenmelon, minibananer, persika, mangostan och Yangmei. Mangostanen är den auberginfärgade tomaten som ser ut att innehålla vitlöksklyftor. Sååå god. Smakar sött och lite rabarber faktiskt. Den knottriga finns bara i Kina så vitt jag vet. Smakar som en blandning av krusbär-vinbär-jordgubb.. ja. Svårt att sätta fingret på. Men oj så gott!

Snacka om att man kommer sakna detta hemma i Sverige igen...

ryck upp dig!

Vaknade något trött och oinspirerad imorse. Mina forna klasskamrater har gått på sommarlov och jag hade ny lektion imorse. Hade ingen lust, och inte blir det bättre när man tittar ut genom fönstret och det ser ut som om himlen ramlat ner över stan. Igen!

Hur som helst så hamnade jag i en ny klass, med personer som läst i snart 5 månader. Lite bättre än mig kan man säga. Hade lite svårt att hänga med. Dock kan ingen i klassen skriva tecken verkar det som så där är man ju lite överlägsen ;) Det är inte alltid lätt att vara ny i en klass. När läraren frågade vem som kunde försöka upprepa det hon nyss sa så jublade klassen och sa "den nyaaaa eleven!". Tack för den! Som tur är glänste jag som vanligt ;) En tjeckisk tjej som heter Anna var schysst och hjälpte mig genom lektionerna. Imorgon ska jag dit igen. Och på måndag. Sen funderar jag på att ta sommarlov. Kanke halva tisdag också. Vi får se ;)

Men vädret gör mig galen. Man blir seg och likgiltig. När jag gick hem från t-banan var det bokstavligen som att gå i molnen. Man blir blöt och fuktig fast att det inte finns ngt regn, marken är inte heller blöt. Ändå har folk paraplyer. Usch. Köpte med mig en billig 2 kr lunch och gick hem och somnade i en timma.

Nu blir det lite träning, middag och mys i soffan. Ska fortsätta att rensa lite och sortera i mina lådor. Hemresan närmar sig.

Puss o kram

Graduation (igår)

Jag skrev ett fint inlägg igår, men det kom aldrig fram så jag berättar lite kort om gårdagen nu i stället.

Jag hade ngn slags lektion mellan 8-10 igår och sedan gick vi till aulan för en liten avslutningsceremoni. Vi fick lyssna på tal av elever från de olika nivåerna, (så klart på kinesiska) och sen var det en utmärkelse för dem som inte missat några lektioner (Tack gud att jag var borta lite! Gåvan var ett pennställ!). Sen fick man sitt certifikat på att man gått kursen och ett papper med studieresultaten. I´m happy!

Sen åt vi lunch tillsammans hela klassen och våra lärare. På kvällen kom hela klassen hit (minus 3 personer). Alla bidrog med ngn maträtt så det blev sushi från japanerna, koreanserna bjöd på koreanskt, Mei från Malaysia bjöd på malaysisk street food. Och hon som sa att hon inte kunde laga mat! Själv gjorde jag en pepperonipizza och en äppelpaj. Mina saker var tydligen goda för de försvann utan att jag hann smaka själv :)

Sen umgicks vi hela kvällen och givetvis blev det ett tungt litet farväl när alla gick. Jag tycker inte om att säga hej då. Speciellt konstigt blir det när det är människor man troligtvis aldrig träffar mer i hela sitt liv.

12 veckors kurs över. Bye bye classmates!

A21

Of course I cry when I´ve closed the door behind your backs. Turn on the one and only music for the moment. Coldplay - Fix you. I hate to say goodbye.

A21, A-ban. How can I thank you all for these weeks? It has been so good. I cant belive that I won´t see you all for a long time.

I hate to say goodbye.

Thank you all.

That´s the only words said right now.

vatten

Jag anade något imorse när jag packade ner mitt paraply och gick till t-banan. Hade två timmars lektion där vi tittade på Kung Fu Panda på kinesiska. Sen, när vi precis kollat klart började det mullra... sprang över till en annan byggnad för ny lektion och då brakade det lös. Hela himlen öppnade sig, det åskade och blixtrade och regnet vräkte ner. Konstant i två timmar!

-Moster: var glad att du lämnade Peking igår. Himlen ligger tung över stan.

Fick snällt sitta lektionstiden ut även fast vi inte gjorde något. Vi åt tårta, chips och drack läst. Avslutningsfika kan man säga. Sen tog jag en taxi hem. Inga läxor så jag ska vila en stund, läsa en bok och träna lite. Imorgon är allra sista dagen med denna klass. Måste ringa Ms. Gao nu och höra hur mina studier ser ut de kommande dagarna.

Puss o kram

...

Det blir vad man gör det till. Ibland så smärtsamt rätt. Jag kom hem efter flygplatsen och gjorde absolut ingenting. Degade. Gick runt och plockade lite här och var. Inspekterade min garderob. Det ska nog gå bra att få med allt hem ändå. Pallrade mig ner och tränade. Fattar inte hur jag lyckats träna så mycket och ändå lagt på mig ett par kilon. Klamrar mig fast vid att muskler väger mer än fett. Kan ju också bero på alla liter Tsingtao som glidit ner, all underbar oljig och god mat. What ever. Träningen är bra i alla fall. Tiden försvinner iväg.

Blev middag bestående av frukt. Jisses så god frukten är här. Man skulle kunna äta hur mycket som helst. Fick mig också en macka med leverpastej. Vi hittade den i frysen och tog upp den till frukosten imorse. Jag har glömt hur gott det verkligen är. Leverpastej. Jag har saknat utan att veta om det. Jag ska snåla med den lilla bit som finns kvar.

Måste än en gång tacka moster för allt underbart hon gett mig under min tid här. Hon lämnade till och med kylskåpet välfyllt.

Jag har verkligen lektion imorgon. Jag kan inte få in det i min skalle. Sitter mest och tittar på bilder på vår lägenhet och drömmer. Men vad gör det? Egentligen?

Puss o kram

2 kvar

Fam EK has left the building.

Siri sov i min säng i natt. Hon låg som en katt, ihoprullad vid mina fötter. Vi vill nog inte skiljas.

Morgonen inleddes med en promenad till grönsaksmarknaden och en efterföljande lång frukost. Sen lite packning och fix. Följde med ut till flygplatsen, checkade in och åt tillsammans på BK innan vi sa hej då. Det blev många långa kramar. Tänk att de flyttar hem igen. Man kan garanterat säga att det är med blandade känslor som de lämnar Peking för denna gång. Signe tittade försiktigt på mig med sina fina ögon. Hon tittade tveksamt, avvaktande. Jag försäkrade henne flera gånger att jag kommer att klara mig ensam nu. Jag ska inte vara ledsen. Snart är jag också hemma igen. Hon var nog inte helt övertygad. Fina lilla hjärtat.

Vet inte alls hur jag ska kunna tacka dem för tiden vi haft här tillsammans. Allt som de givit mig i form av upplevelser och kärlek. Det har varit så roligt att få vara tillsammans, att få bo tillsammans. Jag hoppas att ni får en skön sommar tillsammans i Sverige.

Själv är jag hemma igen. Lite rastlös. Städar mitt rum. Rensar och kastar. Om två veckor ska jag själv hem. Lika bra att börja kasta nu.

Imorgon är det skola igen. Officiell avslutning på onsdag men sen följer lite fler lektioner för mig tror jag. Måste än en gång ringa Ms. Gao och höra efter. Helst vill jag bara glida omkring i Peking och njuta av den sista tiden.

Puss o kram

Söndagsbrunch

I natt sov Signe i min säng. Hon är lite bekymrad över att jag ska vara ensam här. Jag har försäkrat henne, lovat dyrt och heligt att jag fixar det. Underbart mysigt att ha en gosig tjej i sängen som vill kramas och bli killad på ryggen till sömns.

Tennis imorse med tjejerna. Fruktansvärt varmt för oss alla, men kul och de har blivit riktigt duktiga alla 3!

Sen var det då dags för brunchen. Brunchen med stort B. Vi var på Westin här i Peking och åt brunch i 4,5 timma. Läs mer om förra gången jag var där: HÄR

Man kan äta ihjäl sig. Skaldjur, varmrätter, småplock och ett dessertrum. Dessutom fritt flöde av champagne. Man är i himlen. Det var en avslutningsbrunch för fam EK som åker hem imorgon. Kommer att sakna att bo tillsammans med dessa underbara tjejer. Det har varit en jätte rolig, jobbig, lärorik och underbar tid som vi haft tillsammans. Tur att de flyttar till Sverige så att vi är lite närmre varandra!

Nu har det packats. Jag assisterar så gott jag kan. Blir middag på Purple Haze nu och förmodligen lite mer packning ikväll.

Puss o kram till er!

Den blomstertid

Idag var det skolavslutning och visst kom det en och annan tår när man ser alla fina barn som säger hej då till kompisar de kanske aldrig träffar igen. Men så är livet när man går i skolan i utlandet. Kompisar kommer och går.Jag och Ellen, jag, Ellen, Siri och Signe och sist tjejerna igen med Siris kompis Ottilia.

Det blev direkt till fotbollsavslutning efteråt. Jag segade ihop under den heta värmen och kom hem och slocknade på sängen. Sen vaknade jag och då stod en sillunch (som inte blev av vid Valborg) på bordet. Tack Daniel =)

Tog en tur till Pärlmarknaden och köpte lite presenter. Börjar inse nu att det kanske blir lite svårt att få med mig allt hem ändå. Får ha ett stort handbagage. Ska provpacka i tid så får jag väl posta hem lite saker annars. Det går ju det med.

Ikväll blir det fotboll på Workers Stadium som ligger på andra sidan gatan.

Imorgon blir det avskedsbrunch för fam EK på Westin. Gissa om jag älskar den brunchen. Men en och annan tår då också kan man gissa.

Puss o kram

Fredag

Idag är det fredag. Igen. Och igen och igen, igen, igen...

Idag hade jag min sista tenta. 3 tentadagar i rad. Men jag är nöjd, känner att jag gjort bra ifrån mig. Nu vill man egentligen bara ha sommarlov. Lata dagar och göra ingenting. Promenera till fruktmarknaden, läsa i solen och köpa en fin sak att spara som minne. Men jag har skoldagar kvar.

Jag vill komma hem nu. Snart i alla fall. Till familjen, vännerna, det svenska. För jag saknar det. Den friska luften, sjöarna man kan bada i. Hemma. Jag vet att det kan låta gnälligt, tjatigt eller hur det nu uppfattas. Men är det så jäkla konstigt då? Att livet blir annorlunda och lite mer att tänka på? Jag tycker inte det. Jag vet. För jag provar. Jag lever i det nu.

Skulle ha träffat klassen ikväll men jag lessnade när de ändrade planer i sista stunden. De orkade inte komma in till stan. Skulle ta för lång tid. Som om jag inte har samma tid och besvär att ta mig ut dit. Så jag åt en god middag och ska sova tidigt i stället.

Imorgon har barnen skolavslutning. Jag kommer nog gråta lite. Farväl. Jag gillar det inte.

Grattis mamma!

Ett stort grattis till min mamma på födelsedagen!Visserligen berättade jag om min fina mamma på morsdag, men jag tycker att det är på sin plats att säga lite fina ord om henne på födelsedagen när jag inte kan vara där och fira!

Min mamma är en snäll, stöttande mamma som alltid ställer upp och hjälper till. Ett bra exempel är nu när Micke och jag fått vår nya lägenhet så har hon skrivit kontrakt, skaffat nycklar och ringt hyresvärden ett antal gånger för att få till en bra städning. Min mamma ställer alltid upp när man behöver det. Hon städar, bär saker, flyttar, fixar, inhandlar, allt man kan tänka sig.

Min mamma är duktig på att laga mat, hon är handlingskraftig och har bra pli på sina elever i matsalen. Ni skulle bara se henne, man kan knappt ana! Hon är en fin vän helt enkelt som jag vet att jag alltid kan räkna med och lita på.

Tack fina mamma och stort grattis på födelsedagen! Hoppas att dagen blir bra och att du blir firad ordentligt. Sen får vi fira igen när jag är hemma igen. Då kommer givetvis presenterna :)

Puss o kram till dig!

dagen då jag..

... skrev mitt andra av tre kinesiskaprov. Det gick bra. Kanske till och med mycket bra, det får resultatet utvisa, men det kändes bra.

... nästan dog i en taxi. Han somnade. Taxichauffören. Och nu när jag skriver det inser jag hur illa det kunde ha gått. Det gör mig alldeles yr i huvudet. Vi hade precis kört om tre tunga lastbilar fulla med stenblock när han saktade ner farten och vinglade över i andra körfältet. Då sov han. Blundade med ögonen. Jag klappade hårt i mina händer. Någon tutade. Jisses. Snacka om att resten av turen blev smått jobbig. Försökte underhålla honom på alla sätt. Tack Gud för att jag fick leva.

... sedan fick höra att en stor olycka skett på motorvägen med en del taxibilar inblandade.

... då jag skänkte en tår på småtjejernas fika. På lördag är det skolavslutning.

... inte tänker plugga ett enda dugg!

Puss o kram på er...

imorgon är en annan dag

Jag blir stolt över mig själv när man tar till vara på chanser i livet. Jag är ju annars en person som gillar att planera och strukturera. I Kina har jag lärt mig annat, av olika anledningar. En sak jag lärt mig är att tacka ja och hänga på. Inte fundera, inte tveka, utan säga ja.

Ikväll var vi på Marriot Beijing på en launchning av nya viner. När annars skulle man få göra det? Mycket trevligt och mysigt. Kvällen avslutades på Pavillion med lite kyckling och en öl. Nu blir det bums i säng. Nytt prov imorgon. Kanske det viktigaste. Men idag har jag levt. Fullt ut.

Puss

vars är musten?

Mitt muntliga prov idag gick jätte bra. 79,5 av 80. Jag vet inte alls hur hon bedömde men jag är skälvklart jättenöjd! Fick först läsa lite ord högt och sen beskriva en bild där vissa specifika ord skulle användas. Sedan fick jag ett topic: min familj! Så glad jag blev över det, det kunde jag allra bäst! Får tacka min klasskompis Jun som tipsade om hur den lappen såg ut ;)

Sen kom jag hem. Då gick musten ur mig. Har inte åstadkommit någonting alls sen dess. Sovit, suttit vid datorn och läst min mysbok. Inte ett endaste tecken på plugg. Så kan det gå. Men jag håller fast vid det där jag hört, om att man ändå inte kan trycka in nya saker dagen innan ett prov. Det jag kan, det kan jag. Resten lämnar vi åt dess öde.

Ikväll ska jag på vinprovning. Min allra första. Det ska bli mycket spännande!

Exam 1

Nu ska jag hoppa i kläderna och ta mig ut till universitetet. Idag väntar mitt första prov: muntligt prov.

Jag ska uttala ord, svara på frågor och dra ett topic som jag ska prata om. Hoppas så på att få prata om min familj. Det kan jag allra bäst.

Önska mig lycka till!

Puss o kram

ljummet.

Låg länge och läste på min säng. Jag är verkligen fast i min bok. Kan varmt rekomendera den: En halv gul sol, Chimamanda Ngozi Adichie. Läs den.

Promenerade bort till kemtvätten, lämnade in min vårjacka och en klänning till G. Temperaturen var perfekt. Alldeles lagom ljummet. Hann läsa lite till innan vi åkte till Ritanparken för en mysig middag ute.

På vägen hem konstaterade vi, jag och G, att vi tycker så mycket om den här stan. Den är ändå vacker. Trots att man ibland blir både arg och ledsen på detta land. Visst kommer vi att sakna.

Imorgon inleder jag mina exams. Har inte pluggat en rad idag. Har muntlig exam imorgon. Jag hoppas på det bästa. Tror på mig själv. Det ska gå bra. Klockan 11 ska jag vara där. Snacka om sovmorgon. Precis vad jag önskar.

Puss o kram

gul och blå

Solen lyser idag. Himlen är blå. Igen. Så skönt.

Lektion med mera repetition. Imorgon är första testet: muntlig tentamen. Jag borde plugga. Men någonstans har jag hört att det inte är någon idé att plugga innan tentor. Jag tar till vara på det. Ligger på sängen och läser en fantastisk bok jag har svårt att slita mig ifrån: "En halv gul sol". Lyssnar till livet ute i vardagsrummet samtidigt. Barnens pappa kom idag. De älskar det, konkurrerar om hans uppmärksamhet varje sekund. En tävling, en kamp, alla pratar i munnen på varandra.

Jag kan inte låta bli att le när jag hör dem rätta sin pappa i kortspelet de spelar. Hur man får göra och inte får göra.

Jag kommer sakna min lilla extrafamilj när de åker. Tänk så mycket jag fått genom dem alla.

Puss

tiden går

Jag vet. Det är inte dags att vara sentimental ännu. Det är inte dags att packa väskan, torka tårar och ge sig av. Inte ännu. Men det händer så lätt, att man stannar upp och tänker efter. Imorgon kommer pappa EK. Sista kvällen för tjejfamiljen EK +S. Bara så där. Förbi. En vecka av packning och förberedelser för EK att flytta hem till Sverige igen.

Det är klart att man stannar upp. Man ser barnens förväntningar, lycka över Sverige, men man ser också barnens tveksamheter. Kompisar att sakna, saker man kan göra här och inte i Sverige. Det är klart att man rycks med. Stannar upp.

Jag är glad att jag har tid kvar. Bara det är konstigt. På ett sätt. Längtar hem till älskade Micke, familjen, vännerna. Saknar Uppsala, Örebro, landet... Men jag har tid kvar här, att göra alla de fantastiska saker man bara kan göra här. Jag är glad att jag har tid kvar, att se det sista, göra det sista för den här gången. Jag ska njuta.

Det regnar inte längre. Imorgon är en annan dag. Sol kanske, nytt ljus.

Sov gott

regn.

Jag vaknade av en rejäl smäll imorse. Ett dånande. Helt övertygad om att det kom från byggarbetsplatsen som vi har till granne. Sen kom en blixt och nya dån och då insåg jag att dåligt väder har trätt in. Sedan dess har regnet bara vräkt ner. Det känns som en svensk sommardag, inte speciellt kallt men ett regn som aldrig ser ut att avta.

Himlen har trillat ner på Peking, luften tung och grå och sen allt detta vatten. Tog taxi till skolan imorse. Det är knappt värt det 40 RMB (t-bana 2 RMB) men jag kunde inte förmå mig att knata bort till t-banan.

Seg lektion. Mest repetition inför kommande exams. Regnet fortsatte vräka ner så det blev taxi hem också.

Nu ska jag göra det ända rätta en sån här dag. Krypa ner under täcket i myskläder och plugga lite (LÄS sova)

So Long!
Puss

En dröm.

Jag ska säga redan nu. Dessa bilder gör inte dessa fina kreationer det minsta rättvisa. Ska försöka fixa lite bättre bilder framöver, men jag måste visa er redan nu. Jag har nämligen varit hos affären och hämtat ut mina sista kläder.

En grå/blå kostym, en ballongkjol och en underbar klänning. Allt i siden. Det är verkligen en dröm..Underbara fina. Jag vill tacka moster G och älskade M för att ni gjorde det möjligt ;)

Dessutom hoppas jag att ni röstat idag eller ska göra (jag har sett hur det går i länder där man inte får nyttja demokrati) och att ni håller alla tummar för Robin Söderling!

Puss o kram

Vackert

Tänkte visa lite fynd


Örhängen och två askar med porslinsskärvor från kulturrevolutionen i Kina. Majongberlocken är en present till min farmor. Vi spelade alltid majong tillsammans när jag var liten. Även den en gammal bricka.


Fina sommarskor, blus och klänning från skräddaren

Jag ber om ursäkt, bilderna är inte så fina. Men min dator mår inte så bra så photoshop är inte att tänka på just nu...

Har nyss tränat och ska återgå till plugget.

Puss o kram

se där!

Jag sitter och pluggar och gör ett övningspapper som min lärare satt ihop. Och se där, mitt i allt plugg på rad fyra kan jag läsa om mig själv!


Le Sheng xiang mai yi zhang shijie ditu, Yang Fen xiang mai yi ben ditu ce.

Mitt namn är de två första tecknena efter kommatecknet. Uttalas Yang Fen. På raden står det: Le Sheng (Min bordsgranne) vill köpa två stycken världskartor, Yang Fen vill köpa en kartbok.

Där ser man igen.

Så kul kan det vara att plugga..

God morgon söndag

Här är lite bilder från gårdagens fina balett:


Signe, alla flickorna och Ellen som fick naglarna målade

När vi kom hem bytte jag snabbt om och åkte till KTV och mötte Sofia. En kille som heter Sacha har sin sista helg i Peking efter 6 månader här så det var ett litet avsked.

Nu på morgonen när vi åt frukost disskuterade vi vad vi kommer att sakna med Kina och visst blev det en och annan tår och självklart börjar det kännas lite vemodigt även om jag vet att det kommer en underbar tid efter Kina också. Men det här landet är fantastiskt och spännande, samtidigt som man kan bli så arg på det. Kanske är det det som gör att Kina ändå fastnar i mitt hjärta?

Jag har 3 veckor kvar och jag ska banne mig göra det bästa av de här sista veckorna! Jag ska suga musten ur både mig själv och stan så att jag känner mig alldeles yr när jag åker hem!

Men först: plugg. Onsdag, torsdag och fredag i veckan har jag mina exams. Prata, skriva och lyssna. Har fler lektioner efter det, men det är nu man behöver lägga in de sista växlarna! Nu blir det lite övningar och sen ska jag bort till skräddaren igen. Mitt projekt idag förrutom plugg är att uppdatera er på alla nya fina saker jag skaffat mig :)

Puss

and this is also China..

Jaha. Då var man hemma igen. Lite snuvad på konfekten.

Mötte Sofia och lite kompisar på KTV (kareoke tv) och drack en öl. Sen åkte vi till Juicy Spot och drack Sangria. Jättemysigt rooftop. Satt och snackade, hånade varandra på olika språk. Sen skulle de hem och sova.

Jaha. Så typiskt kineserna. Hem och sova mitt uppe i allt. Jag hade hoppats på en utekväll fram till 02 så att jag kunde gå direkt och kolla på fotboll. Men nu hamnade jag hemma i stället. Som om jag kommer orka hålla mig vaken nu?!

Ska sitta här ett tag och se om D hör av sig ang fotbollen. I så fall hakar jag på. Annars somnar jag nog snart.. Känns som en valborg i Uppsala mellan champagnegalopp och kvällsfest. Somnar man är det kört.

Puss o kram och håll en tumme för Sverige åt mig med!

Grattis Sverige!

Sveriges nationaldag idag! Grattis oss, eller vad säger man?

Eftersom att Sverige inte varit ledig dag så länge är jag lite ovan att fira denna dag. Extra klurigt blir det när man dessutom bor i Kina.

Fick mig en skön sovmorgon imorse och nu har det uträttats lite ärenden. Har bla. varit på Shard Box och handlat underbara örhängen och en present till min farmor som jag inte hört av sedan jag flyttade hit.

Nu har det svidats om, för nu är vi på väg till Sveriges ambassad för lite firande blir det trots allt! Sen bär det av mot tjejernas dansuppvisning!

Puss o kram och ha en skön lördag där hemma!

Ps. Här regnar det av bara den idag. Uppehåll just nu. Hoppas att det regnat färdigt nu :) Men regnet behövdes, det måste man säga!!

haha!

Life is good.

Så många gånger jag sagt det sen jag flyttade hit!

En fin fredagseftermiddag/kväll bestod av följande:

  • Besök hos skräddaren och hämtade ut två fina blusar
  • Fika
  • 90 min massage på Bodhi
  • Håret tvättat och fönat på salong
  • God kinesisk middag (Sichuan så klart!)
  • Manikyr och pedikyr av proffs hemma i vardagsrummet.
Som sagt. Life is good!

Pratade med fina hjärtat på skypen. Vi är så glada över vår lägenhet. Det kommer att bli så underbart!

Imorgon är det lördag och nationaldag. Det blir en sväng till ambassaden och sen har S+E dansuppvisning i de mest underbara balettklänningar man kan tänka sig. Bilder kommer. Jag lovar!

God natt!

Lovely friday!

Underbara fina fredag!

Idag är en annan dag. Vi borstar bort gårdagens sorg och ilska (men det är skitsvårt). Lite skola. Smet faktiskt en timma tidigare. Åt lite lunch och sen till skräddaren och hämtade två fina blusar jag beställt. I love this country!

Fikat lite och nu vankas det massage! Sen blir det till frisören. De andra ska klippa sig, jag ska få håret tvättat och fönat för en liten summa. Sa jag att jag älskar detta land!?

Puss o kram

Dagen som inte finns..

Det är 4 juni. Dagen som inte finns i Kina.

Det är 20 år sedan massakern på Himmelskafridens torg. Än idag vet man inte hur många oskyldiga människor som miste livet i kampen för tryckfrihet och demokrati. Än idag arbetar regeringen för att folk ska glömma, dagen ska raderas ut ur historien.

Vägen till skolan blev annorlunda. Känslan vilade över mig. Tankarna fanns med hela vägen. Lyssnade på musik, Springsteens The River. Det blev som ett sorgligt soundtrack till denna dag. Luften kändes tung. Sorglig. Jag satt på t-banan. Tittade på människor. Vilka vet? Var någon där? Miste de någon? Hur har deras liv påverkats?

Att alla vet är ingen självklarhet här i Kina. Dagen ska försvinna ur historien. Upplevde du inte det inträffade är det inte säkert att någon talat om för dig att det har hänt. Men det har hänt. Hela världen vet om det. Jag vet om det. Jag finns här och nu och bär tanken med mig hela vägen till universitetet.

Lektionen startar som vanligt. Får ett sms om att det finns en massa vakter på Pekings universitet. På vårat universitet, språkuniversitetet, märker man ingenting. Allt är precis som vanligt. Skrämmande vanligt. 20 år sedan händelsen. Men ingen säger något.

I pausen tar jag och en klasskompis tillfället i akt att tala med vår lärare. Konversationen blir allt annat än lätt;

Vi: Idag är det ju den 4 juni.
Lärare: Ja?
Vi: 20 år sen.
Lärare: Jaha?
(Som om vi sa att det regnade imorse, eller att jag inte gjort läxan.)
Vi: Bör man vara rädd en dag som denna. Man måste väl tänka på vad man säger?
Lärare: Inte behöver man väl vara rädd.
Vi: Nej, men vi vet att det inte är okej att prata om det
Lärare: I Kina pratar vi inte om det. Vi vill inte kännas vid det. Förresten, hur vet ni om det här?
Jag: Svenska medier rapporterar. Internationella medier.
Läraren är tyst. Skruvar på sig besvärat. Börjar röra sig ifrån oss..
Jag: Visst är det så att ni inte ens skriver om det i tidningen?
Lärare: Nej det gör vi inte.

Sen var hon borta.

Hur kan vi veta frågar hon? Hela världen vet. Hela världen uppmärksammar det. Minns. I Kina vill man glömma. Gå vidare. Resten av lektionen flyter nästan på som vanligt. Vi känner oss bara lite mer ignorerade. Lite mer utsatta.

Det är en skrämmande vanlig dag i Kina. Allt rullar på. Förrutom de små tecknena. Publika frivilliga vakter i varje gathörn. Extra noggrann säkerhetskontroll i t-banan. Svårt att ta sig in på Torget. Kinserna vill glömma. Men vi får inte glömma. Jag ser ett program på tv. Vår tv har satellitsänd CNN så vi får bilderna från 1989 rakt in i vårt vardagsrum. En mamma som förlorade sin son. Som lever ett liv i misär. Regeringens högsta önskan att denna generation går ur tiden. Då kan de äntligen glömma.

Ikväll regnade det, känns som om stan gråter för de landsmän som miste livet. Senare på kvällen när solen går ner ser himlen ut att vara i brand. Kanske det ändå är så att stan aldrig kommer glömma. Det finns här. Det har hänt.

Världen får inte glömma.

HÄR och HÄR kan du läsa om massakern.

Imorgon finns inte..

Jag kan inte släppa det riktigt.

Har tittat på CNNs flimmer. Man kan bara gissa vilka bilder och vilken information som döljer sig bakom allt flimmer och brus.

Läste just en artikel i DN. Läs den HÄR. Det är sjukt. Imorgon finns inte. En dag som kineserna själva förnekar. Ett historiskt datum, en oerhört tragisk händelse. Raderas. Förträngs. Imorgon kommer säkerheten förmodligen vara enorm. Jag ska vara vaksam. Stort att vara här, att uppleva känslan imorgon.

20 år sedan massakern på Himmelska fridens torg. Ofattbart. Man blir arg och ledsen. 4 juni. Siffran 4 är ett otursnummer i Kina. Si, uttalas likt död. Ödets ironi?

Inte konstigt att man blir lite som Ior i Nalle Puh. En verklighet pågår utanför mitt fönster som jag inte alls kan förstå. En värld som gör mig orolig. En tveksam känsla. Jag kan i alla fall åka hem. Hem till Sverige igen.

Imorgon finns inte. Det är ofattbart.

Svininfluensa

Läste nyss det HÄR

Och här bor jag i Kina. I ett land som inte direkt är renlighetens land. Folk snorar, spottar, hostar och fräser åt alla håll och kanter. Vet inte hur stor spridningen är här ännu, men jag gissar att den skulle kunna bli enorm.

Jag spritar händerna ett par gånger om dagen. Speciellt i skolan. Åker ju som bekant tunnelbana bland en massa hostande, snorande kineser varje dag. Ibland försöker jag hålla andan. Men för det mesta bryr jag mig inte alls. Som om det inte existerar.

Man blir inte sjukare än vad man gör sig tänker jag. Spritar mina händer så ofta jag kommer ihåg och tänker sedan; vem vet om jag inte redan har influensan? Har varit lite snorig och hostig ett par veckor nu.  Men jag lider inte. Tror mitt immunförsvar är likt Hulk Hogan. Starkt med andra ord.

Å andra sidan lider jag med de som verkligen drabbas och drabbas hårt. Jag hoppas att Kina håller influensan i chack ett litet tag till så att man hinner flytta hem igen. Egoistiskt tänkt. Men jag har inte bett om att få en hostande kines i knät på tunnelbanan.

Imorgon är det 4 juni. Det blir en kostig dag här i Kina.

en onsdagskväll

Signe har precis visat mig hur många olika sorters rosetter hon kan göra.

Ellen gör hemliga skattkartor.

Siri åker skatebord i trapphuset.

Jag sitter här och snorar. Typiskt.

Har ätit skabetti och köttfärssås. Borde ha tränat, blev inte av. Promenerade till posten för att slänga på ett brev. Stängt. Fast öppet. Tänt, personalen där. Men nej. Imorgon får jag komma tillbaka. De är flexibla som kylskåp ibland.

Nu ska jag plugga. Mentalt har jag gjort det hela dagen. Nu ska det göras fysiskt också. Sista NYA orden till imorgon. Sen är det repetition som gäller för fulla muggar. En vecka kvar till exams.

Puss

frihet


Världen minns. 4 juni 1989. Kina vill glömma.

Man inser vilken frihet man har i Sverige när kontrasten blir ett land som Kina där någon kan kontrollera vilka webbsidor jag får och inte får besöka. Vilka filmklipp jag får kolla på. Inte ens nyheterna på tv är fria. Flimmer på BBC och CNN. De största internationella tv-kanalerna. Vad tror dom? Att man kan förneka att det har hänt? Dom är galna.

Det känns synd. Jag tycker annars om Kina, försvarar landet i mångt och mycket. Det här är bara så fel. Ändå är jag bara påverkad under några månader i mitt liv. Hur kan människorna här acceptera. Leva på som om inget hänt? Du får bara ha ett barn, inte ha någon religion, inte tala om Tibet. Det är sjukt. Helt sjukt.

Idag verkar hotmail fungera igen. Facebook fungerar också än så länge. Inte omöjligt att det kommer ännu en blockad snart. Kanske imorgon. Men just nu är jag nöjd. Blogg.se verkar ju funka hur som helst. Vi kan alltid nå varandra här.

Man undrar hur dom tänker, kineserna. Om någon vill göra en protest, revolution eller annat "olämpligt" så lär man göra det när man känner för det. Det kan man aldrig hindra.

Men jag ska nog vara försiktig imorgon. Vara uppmärksam. Men samtidigt skänka en tanke åt dem som miste livet för 20 år sedan i hopp om ett bättre liv.

En ovanlig onsdag

Jag sitter i en taxi på morgonen när jag skriver detta.

Det vilar en oro över stan men jag kan inte avgöra om den bor inom mig eller om det faktiskt vilar något ovanligt tungt över stan. Imorgon är en historisk dag, kan inte förneka det. Kina kan inte förneka det. Alla vet. Jag vet inte heller om jag ska oroa mig för att vara här, eller vara stolt över det. Förvirring.

Blockaden gör att jag känner mig förtryckt och instängd. Granskad. Jag sitter i en taxi och skriver, chauffören vänder sig om vid ljudet av den snabba pennan mot pappret. Är han orolig? En dag som denna vet man inte vad folk tror, känner eller tycker.

Imorgon är det 20 år sedan massakern på Himmelskafridens torg. Kina censurerar västerländska webbsidor. BBC och CNN visar flimmer i nyhetssändningarna.

Men det har hänt. Och kanske kommer det hända igen. När folk inser i vilket förtryck de lever i.

Jag är ändå fri, snart.

väntan..

..ska plugga lite.

Sjukt trött. Men jag måste hålla mig vaken.

Ska få en webbcam-visning av vår blivande lägenhet.

Så nyfiken som jag är, är det väntan värt.

...

So this is China...

Jag ska gå in och kolla min mail. Enligt Live Messenger har jag ett oläst mail. Skoj tänker jag och klickar mig dit. Vitt. Sidan laddar... jag väntar.. anar ingenting.. förrän: Klar. Sidan är blank. Kritvit. Vitaste vitt. Webbläsaren säger: Klar.

Inte alls klar tänker jag. Trycker på F5 och refresh otaliga gånger. Surfar in på msn.se, msn.com. Vidare till Hotmail. Vitt. Klar.

Så det här är Kina tänker jag. Blogspot är nere. Youtube är nere. Diverse nyhetsportaler är nere. Hotmail är nere.

Jaha. Så här är det att bo i ett land utan yttrandefrihet. Skit också. Och där syns den lilla bilden på messenger som säger: 1 oläst mail. Du kan nog ruttna där. Till slutet av den här månaden när jag är hemma i Sverige igen.

(Och för att jag skrev det så är nog blogg.se snart blockerad också)

Snart stängs väl FB ner också. Och itunes som säljer musik som människor inte ska få lyssna på.

Ibland undrar man vad det är för land man lever i.

Kanske har det med 4 juni att göra? (Oj, nu ligger jag risigt till igen). På torsdag är den 20 år sedan "massakern" på Himmelskafridens torg. Vi spekulerar här hemma om vad som kommer hända. Med all sannorlikhet är torget "Stängt för renovering" eller liknande.

Jag har bestämt mig för att hålla mig inne och vakta barnen. Moster G och grannen D ska gå ut och spana in Peking. Om man får. För snart sitter det väl lås utvändigt på alla dörrar...

Suck suck suck..

Tack

Imorse blev det t-bana i vanligt ordning. Var inte alls en lika romantisk morgon som jag fick det att framstå som förra veckan. Jag var trött. Men iväg kom jag.

Lektion och sen taxi hem för att byta av Daniel som barnvakt. Ellen är hemma idag med pga sjukdom, men imorgon blir det skola för henne igen för idag är hon kry och äter massor igen! Vi ska strax gå och handla. Mamma G är borta ikväll och då önskar barnen korvstroganoff som jag ska laga. Sen blir det träning idag och lite mera plugg.

Tack för gratulationerna om mitt framtida civiltillstånd. Idag åker Micke +mammorna? till lägenheten och spanar läget. Jag är nyfiken så att jag spricker.

Puss o kram

Sambo!

Idag blir jag tekniskt sett äntligen sambo med min älskade Mikael!

Som jag har längtat! Idag får vi en 3:a tillsammans i Uppsala. Micke får ta hand om den ensam tills jag är hemma igen. Kan livet bli mycket lättare efter ett sådant besked? Knappast!

Älskar dig mitt hjärta! Det ska bli underbart att äntligen få dela vardagen tillsammans med dig!

Grattis stora S!

Idag fyller den stora stjärnan här hemma 9 år!

Grattis till dig bästa Siri! Jag tycker så mycket om dig, det vet du!Det var klasskalas i fredags med burgare och bowling som jag ordnade tillsammans med bror, Emma och moster. Idag blir det tårta och önskemiddag av födelsedagsbarnet. Pommes med lammkotletter. Inte helt fel!

Du är bäst Siri!

Puss o kram till dig!

RSS 2.0