Skryta lite till...

.. om att vi hade ett test idag på orden vi fick igår. Och tackvare (på grund av?) mitt lätta kinesiska namn så fick jag gå upp först och skriva de meningar (3 st) som fröken sa i både tecken och i pinyin. Jag hade alla rätt förrutom ett streck som var lite för kort. Man tackar. Kände mig mycket nöjd.

Framöver ska jag alltid gå upp först. Då får man för det mesta de lättaste orden och meningarna. De man kan bäst.

15 nya ord och tecken till imorgon. Jag övar på :)

Kuligt

Idag var det en bra dag i skolan. Folk i klassen börjar liksom slappna av lite kan man känna. Vågar prata mer och högre. Vågar säga fel och alla skrattar åt varandra så det är en ruff men skön stämning nu. Bra det!

Förövrigt har vi hederliga lektioner med ett fast klassrum varje dag och två lärare som turas om. En svart tavla och kritor är det som gäller och små bord och stolar där alla redan skapat sig fasta platser verkar det som :) Vi har lektion varje dag från 8-12 med raster klockan 9,10 och 11. Finns en kafeteria som säljer det hemskaste kaffet jag druckit för 2 RMB. Storlek på koppen som en tandläkar-pappermugg med kanske två sockerbitar och mjölk i. De har liksom förberett alla muggar då hela byggnaden har rast samtidigt. Jag brukar aldrig ha socker i så dett var hemskt. Men kommer nog att kunna anvädas i nödfall om man är extremt trött eller så.

Sen kan man säga att skolan inte är så värst mordern även om det ser så ut. Toaletterna är de klassiska kinesiska hålen i golvet. Dvs man får kissa i jägarställning :) Och ha med sig sitt eget papper för det finns inte. Jippee.. Håller mig så mycket jag kan för det är absolut ingen höjdare ;)

Idag ska jag till Frost på en liten behandling och sen ska jag äta middag tillsammans med Cornelia och några till. Det blir mysigt. Ska först plugga lite på de nya orden jag fick idag :)

Imorgon kommer Gitzo, Siri, Signe och Ellen tillbaka. Det ska bli mysigt att ses igen och skönt att de kommer och fyller tomrummen igen. Det är mysigt med lite stökiga rum, rörelse och liv!

Puss o kram

Jag pluggar igen!



Nu är jag igång med plugget igen. Känns ovant att skriva tecken (jag skriver som ett barn -alltid gjort) och det är svårt att komma ihåg. Dessutom är det sisådär med diciplinen. Men det ska nog bli bättre ju mer läxor jag får ;)

Har varit nere och tränat. Kändes som om jag skulle orka hur mycket som helst men jag tog det lite lugnt. I hissen upp var jag ändå helt slut så det var nog bra att jag tog det lilla lugna :) Har också ätit lasagne-rester och ska nu köra lite mer plugg innan det blir ett Lost-avsnitt och ett kapitel i boken jag läser.

Vad gör du just nu?

Puss o kram ♥

Forever 21!

Dagens shopping!

Eftersom att en del är födelsedagspresenter så kan jag ju inte gärna visa det. Men jag råkade ju få mig ett par saker också så de kan jag ju gärna visa upp!

    

Fick mig ett linne från omtalade Forever 21. Kan inte avgöra om detta skulle vara därifrån eller bara lappen. Man kan ju hitta både Zara och Cubus? så lite tveksam kan man ju bli. Hur som helst så var det gulligt och sitter jätte fint. Sen fick jag en svart kofta (äntligen!) och den söta lilla väskan fick jag för 30 RMB. Då kan man ju inte säga nej. :)

Nu ska jag plugga vidare. Går rätt bra faktiskt med mina tecken som jag skriver och skriver. Sen blir det ner till gymmet idag! Ska träna fram mer energi och mindre snor!

Puss ♥

Första skoldagen!

Nu har jag haft en skoldag. På riktigt och mellan 8-12. Hade hela tre raster också och det skadar ju aldrig!

Var en ganska enkel lektion och jag kunde mycket utav orden och dess uttal och hur man säger meningar och så. Men jag kan inte tecknena. Funderade mycket på om jag borde byta grupp, till en svårare, men de ligger hela 16 kapitel före oss! Det gapet kändes lite väl stort. Dessutom är det bra om jag kan uttal för då kan jag fokusera på att lära mig tecken och att lära mig en massa nya ord. Dessutom blir ju inte läxorna så svåra och då har man tid för annat också :)

Klassen verkar helt okej. Kanske inte ska säga för mycket ännu. Men det var mest Japaner som varken kunde engelska eller kinesiska. Där efter Koreaner, en från Mexico, en från Kanada, en tjej från Estland och så jag :)

Mitt nya kinesiska namn, Yang Fen verkar lätt för vår lärare att uttala och minnas för jag fick göra sketcher och läsa högt minst dubbelt så många gånger som de andra. Men jag gissar att det också är bra.

Handlade lite födelsedagspresenter på hemvägen (omvägen?); till Emma som fyller 25 år om två veckor och till Carro som fyller 24 på torsdag. Hennes present lär ju komma i efterskott kan man säga :)

Kan också meddela att min kompis är borttagen nu. Han var inte död, men nu är han. Död. Bra.

Läxa och mellis!

Puss o kram!

Kvällstrött

Idag är jag extra kvällstrött, kanske beror på att jag sov lite dåligt i natt. Min förkylning stör mig lite i sömnen och bygget då, men det kanske jag har tjatat klart om?

Jag är ju också morgonmänniska så det kanske är naturligt för mig att bli trött så här dags. Bara bra med tanke på att imorgon blir det till att kliva upp tidigt för nu bär det av till universitetet igen och nu är det på allvar! Imorgon är första riktiga lektionen så då gäller det att vara pigg och alert! Ska bli spännande att se vad jag hamnat i för klass, vilken nivå det är på, vilken lärare vi har och hur lektionerna kommer att gå till. Jag är laddad.

Sen ska jag nog försöka fixa lite presenter imorgon. Har ju ett par som fyller år här snart och då måste man ju shoppa lite till dem! Hoppas också att förkylningen ger sig snart så att jag kan komma igång och träna igen. Saknar det faktiskt. Jag gillar att känna mig duktig och att vara kroppsligt trött om kvällarna.

Nu blir det nog ett kapitel i en ny bok jag börjat på. Har tittat på film så att det räcker idag även om det är spännande i Lost och jag vill veta hur det går. Har börjat på Majgull Axelssons Is och vatten, vatten och is. Hoppas att den blir bra.

Ha en skön söndagskväll!

Puss o kram ♥

Alive!

Nähe. Han är inte död ännu. Min otrevliga kompis lever fortfarande i allra högsta grad. Skakade lite på koppen nyss och han spratlar. Kanske inte så smart med tanke på att han kanske hamnade på fötterna nu och då kommer att vara snabb när han väl blir fri.

Hur hanterar man såna här små husdjur? Har hört att man inte ska mosa dem för att det lockar fram fler. Men det kanske är några kackerlacksaktivister som hittat på det?

Håller tummarna för att hans kompisar ser sin instängda vän och har vett nog att hålla sig borta från mig.

Nu har jag ätit söndagsmiddag. Den blev snygg men lite väl rinnig. Nu ska jag slänga mig i sängen med de två sista avsnitten på Lost -Säsong 1.

Puss o kram ♥

Vår och snö?

Tog en promenad efter att jag fått på mig kläderna. Hade en lugn morgon på grund av att vädret inte såg så roligt ut. Väl ute var det ganska kallt också så det var tur att jag hade tjocktröja. Kanske nästan så att man behövde mössa. Vart tog våren vägen? Såg nästan ut som om det kom lite lite snö, men eftersom att man är i Kina kunde det ju lika väl vara någonting annat :)


Men nog kan man se att våren ändå är här!

Tog en promenad till Red Hotel först och fixade en bokning och gick sedan till Cornelia och fikade. Sen traskade jag iväg till Agenta och Glenns blivande hotell för att checka deras bokning. Blev en ganska lång promenad och det var skönt trots att vädret inte var toppen. Passade också på att handla så att jag kan laga lasagne. Blir nog en tidig söndagsmiddag för min del.

Nyss var en liten fröken här för att titta på mitt nya husdjur. Hon vågade inte ens gå nära och jag kan förstå henne för när jag lyfte på koppen var han inte död. Ännu. Sen sa hon: maybe you would like to give that som medecin or something? Nej sa jag. Gift ska han ha! Inte sjutton hade jag tänkt att mata honom! Men detta sker inte förrän imorgon så tillsvidare behåller jag locket på :)

Idag skiljer det bara sex timmar mellan Sverige-Kina. Underlättar en hel del kan jag lova. Underbart :)

Nu ska jag laga mig lite middag/sen lunch!

Puss o kram ♥


Ny kompis?

Jag kanske inte ska känna mig så ensam längre, för jag bor tydligen inte själv här i lägenheten?! Igårkväll när jag skulle släcka de sista lamporna innan sovdags fann jag denna lilla krabat.


Anledningen till att jag kunde behålla lugnet och fotografera min kompis kackerlackan är för att han var död. Nästan i alla fall. Såg att han fortfarande rörde på sina spröt men fann det kanske ofarligt med tanke på att han hamnat på rygg och inte kunde vända sig. Hur han nu hamnade på rygg?! Tog i alla fall det säkra före det osäkra och ställde en kopp över honom. I fall att han kunde vända sig.


Nu har jag anmält den lilla inbrytaren till receptionen så får vi se vad de gör åt saken. Daniel berättade att de brukar lägga ut lite gift så jag hoppas på det. Tills vidare står koppen kvar!

Osolig söndag

Trodde nästan att det alltid var sol ute numera, men idag är det dis. Det ledde till att jag blev lite slö när jag vaknade. Har ätit frukost i sällskap av datorn och lite bra musik. Jag saknar faktiskt en dagstidning att bläddra i på morgonen. Även om jag inte läser allt så är det mysigt på något sätt att sitta där och prassla lite.

Idag ska jag gå en promenad och fixa lite saker, bla. boka om ett hotellrum till kommande gäster. Sen ska jag kolla upp en sak åt mormors syster Agneta. Annars blir det nog inte så mycket mer. Kolla lite Lost och bläddra igenom böckerna inför morgondagens första lektion. Och laga lite middag ska jag göra också. Blir nog en lasagne.

Ha en riktigt bra söndag och njut av att det är sommartid numera. Sommaren närmar sig mina vänner!

Puss ♥

Chinese Earth Hour

Nu har jag varit ute och ätit middag och är redan hemma igen. Mitt sällskap var inte så mycket för party. Dessutom äter man ju alltid så tidigt här i Kina så middag är snabbt avklarat.

Vi var på Kro´s nest och åt pizza och drack lite drinkar. Tur att man druckit sprit förrut så att man kan hjälpa till lite. När vi skulle beställa drinkar så pekade alla lite random på en drink vilket resulterade i Jack Daniels, Tequila och någon annan blaska. Själv tog jag en Rom&Cola medan jag fixade en Tequila Sunrise till Sofia. De andra var allt lite avis.

Har haft en jätte kul kväll även om de flesta samtalen fördes på snabb, fnittrig, prata-i-munnen-på-varandra-kinesiska. Vissa ord kunde jag fatta, men då de flesta kunde engelska så fick jag det mesta översatt. Inte allt. Absolut inte. Men ibland kan man ju låtsas att man förstår. Kommer säkert att se mer av dessa tjejer, de var jätte trevliga och söta!

 
 

Minns inte allas namn men Sofia finner man som 4:e person från höger. Typiska kina-poser också det där med V-tecknet. Ibland kan man undra.

Vi upplevde också Earth Hour. Kl 20.30-21.30 släktes alla lampor på stället och vi satt och drack drink till levande ljus. Kineserna kan ta sitt ansvar så jag hoppas att ni svenskar kan göra det också!

Ha en bra lördag och njut lite extra av helgen!
Puss o kram!

På G ut

Sofia kommer alldeles strax och möter mig här utanför och sedan ska vi gå och äta tillsammans med hennes kompisar. Det är allt jag vet. Ingen aning om vart vi ska gå eller om något mer händer efteråt så det var lite klurigt att veta vad man ska sätta på sig vill jag lova!

Nu är jag i alla fall klar och man kan nog säga att jag sejfar och har tubtopp med min nya mjukiskavaj på mig. Sen det där med skor är ju en annan femma.

Hur som helst ska jag gå nu.

Pratade förresten med älskade mikael på Skypen förrut en lååååång stund med webcam så nu har jag till och med fått se min älskling. Men om mindre än en vecka är han här!

Puss o kram!

Lördagssol

Har suttit ute i solen i ett par timmar. Gick och köpte mig en kaffe på Starbucks och satte mig i en park tillsammans med de sista kapitlena i min bok. Satt visserligen nära bilvägen, men det var lugnt och skönt ändå. Man måste lära sig att stänga av i den här stan.


Jag kan verkligen rekomendera boken. Har ju berättat om den förrut, men den handlar om en kinesisk tjej som flyttar till London för att lära sig engelska. Hon kämpar även med att förstå språkets uppbyggnad och de kultur hon hamnar i. Ett klockrent citat är när hon frågar en man vad bricketterna som brinner i eldstaden heter:

"Those are briquettes... We also call it peat... or turf, the old man says. Turf, I don´t understand this word. Gosh, why they don´t simply call it black burning stuffs?"

Jag tycker att det fångar det kinesiska språket väldigt väl då många saker här heter precis så, "gröna grönsaker", kött på pinne eller liknande. Klockrent.

Nu ska jag nog vila lite. Min förkylning har gjort mig så tung i huvudet och jag vill vara pigg ikväll.

Puss o kram

Sista lördagen

... i mars! Snart är det ju redan april. Jisses! Sen är det också sista ensamma lördagen. Nästa lördag är ju min fiina älskling här och fam EK har kommit tillbaka då också.

Sov till 11 imorse. Vaknade 5.30 första gången (är kroppen inställd på det kanske?) men somnade om till 11. Nyss ätit en god men mindre nyttig frukost. Åt bagles med Nutella, yoghurt och te. Men är det lördag så är det!

Funderar på att lägga mig och läsa en stund. Hostar lite mera idag och snorar, men eftersom att jag ska ut ikväll på middag med Sofia och hennes kompisar så vill jag gärna vara pigg då. Men en liten promenad måste jag få för solen strålar utanför fönstret. Hoppas att det är lite varmt också för nu får gärna riktig vårvärme infinna sig!

Hoppas att ni får en bra helg där hemma!

Puss o kram

PoppelJossan

Har varit och ätit middag tillsammans med Daniel på en Indisk restaurang. Eller vad det du var för nationalitet. Mycket god mat i alla fall och god öl och trevligt sällskap.

Eftersom att Daniel är duktig på kinesiska och har en sån fin ordfunktion i sin telefon över kinesiska tecken så hittade han det första tecknet i mitt kinesiska namn. Yang =Poppel. Så var det sagt. Rent ut sagt skittrist. Hade hoppats på en mer poetisk betydelse. Nu heter jag alltså Poppel + Fragnance/Sweet smell.

Men om man är lite finurlig kan man ju tolka det som en lång och ståtlig sak men god doft. Jag slår ett slag för det.

Nu ska jag nog äta lite choklad och kolla på en film och sen soooova med öronproppar så att jag kan få sovmorgon, för bygget utanför fönstret får ingen helg. Kina is all about work.

Puss o kram

Frostad!

Nyss hemkommen från Frost Nails. Man är lite bortskämd. Klipper inte ens mina naglar själv längre. Nu är de i alla fall fina igen och jag tog genomskinligt denna gång så slipper man fult avskavt nagellack.

Ska nog slänga mig på soffan med en kopp te och läsa lite. Blev lite frusen idag, vårjackan är inte riktigt tillräcklig idag för det blåser ute och man blir kall. Nu får gärna värmen komma tillbaka...

I kväll blir det kanske middag med Daniel. Vi behöver komma ut och lufta oss lite från Ai de gong yu. Sen ser jag fram emot en låång sovmorgon imorgon. Sova med öronproppar och dubbla gardiner ska jag göra så kanske det funkar :)

Puss ♥

I fred!

Igår på middagen pratade vi om vad man saknar i Kina eller vad man kan bli trött på. Kan inte direkt säga att jag saknar så mycket här (i matväg, för det var det ämnet var) förrutom hederligt svenskt smågodis. Saknar att få plocka min påse en fredageftermiddag med lite smått och gott. Annars tycker jag att det mesta finns här och till och med godare saker ibland. Maten är ju helt underbar och dom har STARBUCKS ♥ som har kommit att bli en kär vän. Dessutom finns det en massa andra sköna fik och restauranger som exempelvis element fresh som har supergoda smoothies och mackor.

Men. Det som gör mig riktigt trött, och förvånar mig, är att folk glor. Stirrar. Blänger. Helt ogenerat. Imorse på t-banan höll jag på att bli galen. Man kommer in, slår sig ner och har minst 10 personer som bara stirrar. Inte ett leende, de tittar inte bort heller när man glor tillbaka. Ibland hör man dom viska: bla bla, waiguo ren... bla bla. Det betyder utlänning. Det som tar priset är dessa människor som blir helt till sig när de ser mig och rycker i sin kompis för att uppmärksamma denne och pekar på mig och viftar. Jo. Jag är utlänning. Ja, jag har annorlunda näsa och ögon. Ja jag är lång. Ja, jag är blond. Sluta glo. Jag längtar så tills mitt språk är så pass utvecklat att man kan slänga någon drypande kommentar.

Trodde folk i centrala Peking var mer vana vid utlänningar numera. Men tydligen fascinerar jag några fortfarande. Vissa dagar kan man göra en kul sak av det och le och låtsas att man är kändis. Men med känslan jag hade imorse har man bara lust att dra en luva över ansiktet och försvinna. Dumma kineser. Men jag gillar er ändå. Ibland.

Enveckakvar

Nu är det inte långt kvar! Om en vecka sitter jag i en taxi på väg ut till Beijing Capital Airport för att möta min älskling! ♥ Det ska bli så mysigt och underbart att ha honom här! Vi ska ha en underbart mysig helg med en liten överraskning som jag planerat. Är så glad själv för den överraskningen så jag kan knappt vänta! Sen kommer även Figge och Martin den 6:e. Ursprungligen kompisar till Micke men jag räknar dem som mina vänner nu också. Det ska bli superkul det med! Kanske får se till att boka ett KTV-rum (kareoke) på Angel så att vi kan sjunga ABBA och dricka Chivas med grönt te!


Idag har jag återigen varit på BLCU och var där klockan 8. Mitt namn fanns inte på någon av listorna (inte alls förvånad) utan jag fick leta mig fram till någon form av reception. De babblade på på kinesiska och jag hmmmade lite. De förstod ganska snart att jag inte snackade kinesiska så de försökte förklara på bräcklig engelska att jag är i klass A21 och att min första lektion är på måndag kl 8. Check. Så kan jag hämta ut mina böcker. Okej. Klockan 9.00. Inte innan. Jaha. Det var ju bara att slå sig ner och vänta.

Satt en tjej från USA som väntade på samma sak så vi satt och snackade och fick tiden att gå. Är ganska stolt över mina framsteg inom engelskan också för den delen. Är inte alls blyg längre för att snacka engelska. Man har liksom inget val och trots att det var en amerikanska så kunde jag prata på. De ord man inte kan kan man ju alltid be om att få veta vad det heter.

Klockan 9 hämtade jag ut mina böcker. Samma personal som i receptionen så man kan ju undra varför jag inte kunde fått böckerna direkt, men jag gissar att allt har sin gilla gång här. Byråkrati? Är nu i grupp A2 kan man säga. Näst lägsta nivå på nybörjare och självförtroendet fick sig en liten törn. Bläddrade i böckerna när jag kom hem och de känns ganska enkla. För enkla? Det återstår att se. Man kan alltid byta grupp om det visar sig att man inte passar in. Ska ge det en ärlig chans nästa vecka så får vi se om det är i den gruppen jag hör hemma! Man kanske inte ska vara för kaxig innan heller, då kanske man blir mer besviken.

Tog t-banan hem igen, åt en andra frukost och somnade om. Såå skönt. Fredagar är alltid toppen! Har nyss ätit lunch och tänkte öva lite tecken innan jag ska gå till Frost. Ska fräscha upp naglarna idag tänkte jag. Får sällskap av Daniel, han brukade också gå dit kom det fram igår så varför inte sällskapa?

Ha en bra fredag och en skön helg!

Ps. Håller en extra tumme för Stina idag som har en jobbig tenta. Kommer nog gå jätte bra för du har varit så duktig tjejen! Puss

Puss o kram ♥

Mysig middag

Har nyss kommit hem från trevlig middag med Cornelia och Daniel +Johan i kanske 30 min. Cornelia hade lagat jätte god mat, en massa grönsaker, potatis och lax i ugnen och Daniel hade köpt ett jätte gott vitt vin.

Nu ska jag sova. Klockan är inte speciellt mycket men det blir en tidig morgon imorgon också för att åka till uni och kolla vilken grupp jag ska vara i och hämta ut mina böcker. Sen ska jag ta hand om mig själv imorgon, dvs. Frost och lite fredagsmys. Sen är det helg igen. Otroligt.

Får se om jag kan somna. Daniel nämnde något om kackerlackor i deras lägenhet. De bor två våningar ovanför oss så logiskt sett borde de ju kunna komma in här också. Jag hoppas att jag slipper rasslande småkryp i natt i alla fall!

Puss o kram

Ritanparken

Tog mig en promenad till Ritanparken. På kartan ser avstånden så korta ut här, men det är alltid dubbelt så långt i verkligheten. Men det var en skön promenad under den varma solen och jag passade på att ta lite kort. Börjar få allt bättre grepp om staden nu. Underlättar lite sen jag vet vad som är norr och söder. Har alltid trott att jag går öster ut när jag går till t-banan medan jag egentligen går västerut. Inte så konstigt att man inte fick det att stämma.

Gick runt i Ritanparken och förvånades över hur lugnt och tyst det var. Ganska mycket folk och det ligger mitt i stan, men ändå så tyst. Kändes som ett gammalt Kina på något sätt. Som om alla människorna smög där inne, viskade till varandra. Folk pratade och lekte, men det var så lugnt och skönt! Och så våren med alla träden som håller på att slå ut och solen. Det var toppen. Blir nog ett återbesök i helgen om det är varmt och fint då också. Lite picknick och en bok så kan man nog vara där ett tag.



Handlade lite på hemvägen och har sedan legat i sängen och läst. Har börjat hosta så att träna igår var kanske ingen toppenidé. Därför håller jag mig lugn nu tills mina bacieller börjar avlägsna sig.

Ikväll ska jag hem till Cornelia, Livia och Viktor på middag. Det ska bli mysigt med lite sällskap. Viktor är förövrigt så fruktansvärt lik kusin Didrik när han var liten. Det är nästan skrämmande!

Ha en bra torsdag! Imorgon är det fredag, igen! Hjälp!

Puss o kram

Där ser man!

Ännu en skoldag utan lektion. Börjar känna mig lite besviken nu, jag var taggad på att komma igång!

Idag gjorde jag språktestet. Tog inte ens en timma. Först fick man fylla i en enkät där man fick säga ungefär vad man kunde, hur länge man läst och liknande. Sen var det ett enklare språktest där man skulle para ihop tecken med ord och översätta enkla fraser. Sen kom en andra del som bestod i att svara på dialoger. Klarade de första 10 hyfsat bra tror ja då de hade både pinyin (bokstäver) och tecken. Resten var bara tecken och då var jag lost.

Fick sedan gå till ett annat klassrum där man fick prata med en lärare. Berätta hur många man var i sin familj, om man gillade Peking. Sen fick man läsa ord högt och så testades man på några tecken. Träffade många vänliga roliga människor så det har ska nog bli bra. De jag stötte på kom från UK, Japan, Korea, Italien och Frankrike. Inte många nordbor kan man säga. Varierande kunskaper fanns, både de som kunde snacka och de som inte kunde något. Imorgon ska jag åka dit igen för att se vilken klass jag hamnar i. Gissar på en av A-nivåerna men inte den för rena nybörjare. Sen ska jag också hämta ut böcker och EV lektion. Men troligtvis är den inte förrän på måndag.
Jaa. Det var en fin morgon. Men lite besviken är jag. Jag vill ju komma igång nu!

Eftersom att jag är hemma igen så pass tidigt och inte har något för mig så tänkte jag ta mig en långpromenad till Ritanparken och kanske äta lunch på Stenbåten.

Ha en bra dag! Puss o kram

Tidig kväll

Så efter träning blev det dusch med hårtvätt och sen lagade jag middag. Gjorde köttfärsfyllda auberginehalvor som jag gratinerade i ugnen. Det blev supergott. Sen fick jag mig en blodapelsin till efterrätt, är ju synd om all frukt jag köpt skulle hinna bli förstörd :)

Har sedan dess surfat runt på nätet utan mål, torkat och plattat håret, hinns inte med imorgon bitti, packat väskan :) och tagit ut pengar. Tack csn för att ni skänker mig bidrag för mina utlandsstuider. Inte helt fel. Lustigt när man tar ut pengar här. Hemma kanske man tar en 100:- i taget, men här kostar det dels pengar att ta ut eftersom att jag har ett svenskt VISA och sen så betalar man ju nästan bara med kontanter fortfarande i detta land. Fina summor man tar ut varje gång. Man känner sig liksom extra rik när man får pengarna i handen :)

Nu börjar jag ju också bli lite spänd inför morgondagen. Kan inte säga att jag är orolig eller nervös, men det ska bli spännande. Är så ruskigt trött just nu så det ska nog bli lätt att somna. Sen är ju risken att jag sover lite sämre för att jag är rädd för att försova mig. Imorgon vore ingen bra dag att göra det på.

Har ingen koll på hur morgondagen ser ut alls. Vet att jag ska göra placementtest för att se vilken svårighetsgrad jag är på. Vet inte om det går snabbt eller tar hela dagen. På fredag morgon vet jag sedan vilken klass jag tillhör och kan gå och hämta ut mina böcker och ha första lektionen. Kommer ju givetvis med uppdatering så fort jag är hemma imorgon.

Puss o kram!

Framsteg!

Jag måste passa på att skryta lite om mina framsteg i språket. Detta är min senaste msn-konversation med min kinesiskalärare och numera kompis, Sofia:

SofiaXu: Ni zai zuo shenme ? Wo gei ni fa duanxin le ?
Jossan:Ni hao. Xianzai wo kan nide duanxin. Wo jianshen le. Dui bu qi
SofiaXu: o ,ni qu nar jianshen le?
Jossan: Zai wode basement. Ni zuo shenme?
SofiaXu: Xianzai wo zai wo de gongsi li xianzai bu gongzuo ,keshi jintian wanshang wo gongzuo
Jossan: Ming bai. Ji tian women jianmian?
SofiaXu: Zhe ge zhouliu wangshang ni you shijian ma?
Jossan: Zhouliu shi shenme?
SofiaXu: Jintian wo meiyou shijian he ni jianmian,hehe. Zhouliu shi xingqi liu
Jossan: ahaaa. Zhouliu wo you shijian. Wanshang hen hao!
SofiaXu: Ni keyi he wo ,haiyou wo de pengyou men yiqi chifan ma?
Jossan: Hen hao! Ni de zhongguo de pengyou ma?
SofiaXu: Dui a
Jossan: Hen you yisi (interesting?) I´m excited!
SofiaXu: Dui haha hao ,zhouliu wanshang jian a

Det kallar jag framsteg! Och för att sammanfatta konversationen så frågade berättade jag att jag tränade och därför inte såg hennes sms. Sofia sitter på jobbet men jobbar inte, men hon ska jobba ikväll. Jag frågar när vi ska ses och vi bestämmer att vi ska ses på lördagkväll och gå och äta tillsammans med hennes kinesiska kompisar.

Nu ska jag laga middag! Beröm tas tacksamt emot!

09.12 vs. 16.12

Jaa. Ni har förmiddag och jag eftermiddag. På söndag skiljer det bara 6 timmar mellan oss och det kommer nog göra en ganska stor skillnad ändå. Lite lättare att komunicera med nära och kära om man har ungefär samma tid. En timma kanske inte låter mycket, men jag vet att det gör skillnad.

Har faktiskt pluggat lite. Tränat på orden i lektion 1 och skrivit tecknena. Det blir inte så snyggt, det är en konst kan jag lova, men jag minns ungefär hur tecken byggs upp -det är nämligen en särskild streckordning och alla tecken ska vara lika stora... Pillrigt men kul.

Nu ska jag gå ner och jogga lite försiktigt. Känns som om det jag känner i halsen är mer kopplat till näsan så jag vågar mig på lite träning. Sen ska jag laga middag -köttfärsfyllda auberginer.

Puss o kram

Konsten att göra ingenting

Jag måste säga att jag bemästrar konsten att göra ingenting. Har nu varit vaken i 7 timmar. Har promenerat, ätit frukost och nyss ätit lunch. Vad har jag åstadkommit däremellan?
  • Somnat om
  • Städat skrivbordet
  • Surfat
  • Skurit och fryst in jordgubbar
  • Städat kylen
  • Ansiktsmask
  • Skrivit dagbok (!)
  • Plockat in i garderoben
Visst har jag gjort saker, men liksom inte direkt något med avsikt. Man börjar liksom flytta runt lite papper och kläder och sen är det iordning och man går på nästa sak. Jag har nog lite för mycket tid. Men idag är ju sista dagen för imorgon börjar jag äntligen universitetet!

Tänkte sätta mig nu och försöka lära mig lite tecken och ord ur min gamla bok så att jag har lite koll imorgon. Har inte skrivit tecken på 2,5 år så det kanske är dags att fräscha upp det lite. Men jag tror (hoppas!) att det är muntligt och förståelse imorgon för jag kan varken skriva eller läsa. Hoppas på ett ljudtest där man ska sätta toner eller hur man stavar ordet, dvs grunderna.



Som sagt. Jag skulle öva tecken ja, så var det!

Puss!

Morning!



Kl 05.45 ringde min klocka imorse. Och jag var faktiskt ganska pigg. Det var redan ljust ute så jag låg och tittade på himlen och mös till kvart över 6. Då klädde jag på mig och gick ut. Jag testade att gå till tunnelbanan och åkte en station. Mycket mindre folk än runt 8-9 men idag var ju ju extra tidigt ute. När skolan kommer igång lär jag nog inte behöva gå hemifrån förrän kvart-tio i sju. Visserligen tidigt, men jag är morgonmänniska så det ska nog gå bra.

Underbart att vara uppe så tidigt egentligen. Ett jättevackert morgonljus, strålande sol, klarblå himmel och ett lugnare och skönare tempo. Jag älskar verkligen våren och visst ligger det lite sanning i: morgonstund har guld i mun..

Klev av på nästa station och promenerade sedan tillbaka och gick till marknaden där jag köpte jordgubbar och bananer. Nu blir det inte mer marknad på morgonen på ett tag så jag passade på medan jag kunde. Totalt fick jag mig en promenad på 75 minuter och det kändes jätte skönt!

Har ätit frukost nu och vet inte riktigt hur min dag ser ut ännu. Halsen känns i alla fall bättre. Kanske ska gå iväg och handla lite matsaker eller så. Eller kanske ligga på soffan och läsa lite.

Ha en riktigt bra dag och ät lite våfflor för mig också!

Puss o kram!

Småseg..

..har känt mig lite seg nu på eftermiddagen kvällen. Hade ont i halsen imorse när jag vaknade men det gick över under dagen. Nu är det tyvärr tillbaka så det blev ingen träning idag. Men en 30 min promenad i stället. Är nog bra för kroppen att vila lite. Har nog aldrig tränat så här mycket och hårt förrut och träningsvärken sen fre-lör sitter fortfarande i. Lika bra att vila ut den och halsen. Vill inte gärna bli förkyld nu! Införskaffade Fishermans Friend i affären på hemvägen av promenaden. Tänker alltid på svärfar Olle när jag köper dem. Han har alltid en sån där fin plåtask liggandes i bilen med halstabletter i. Nu har jag en egen.

Har annars pysslat lite vid datorn och läst en bok. Åt mellis av mitt bröd som blev riktigt bra. Och mättande. Så nu blir det nog bara lite fruktsallad sen får dagens ätande ses som avslutat. Blir nog en kanna te och lite mera läsning och Lost innan det blir tidig kväll så att jag kanske kan sova bort eventuella bakterier.

Imorgon bitti tänkte jag gå upp skoltidigt och gå till tunnelbanan för att se ungefär hur mycket folk det är runt den tiden jag behöver åka om mornarna. Kan ju inte gärna på en chock och komma försent på torsdag! Kan ju ta längre tid på morgonen. Åker en station tänkte jag och får på så sätt en längre morgonpromenad. Man kan ju alltid gå och lägga sig när man kommer hem igen :)

Ha en bra eftermiddag trots att jag hört att snön återkommit. Här är det som sagt något kallare igen men vårigt och solsken!

Puss o kram

And my chinese name is...

Här i Kina tar alltid kineserna ett engelskt namn. Första gången jag insåg det var hur kul som helst. En kinesisk guide på en buss som presenterade sig med ett kinesisk namn (som man aldrig minns) och sa sedan: and my english name is Jessie, Jessie! Så kul. Som min (Gitzos och Siris) kinesiskalärare som heter? Xu yuan tror jag, kallas Sofia. Inga konstigheter eller?

Så igår hände det mig. Fast tvärt om. Stod på registreringen till kursen och de frågar: har du ett kinesiskt namn? Nähee, skrattade jag. Klart jag inte har, jag är ju supersvensk. Jaha, sa han. Då får vi hitta på ett. What? Joo. Det skulle man tydligen ha. Så den lille mannen stod tillsammans med Ms. Gao och ljudade mitt namn och beslutade sig sedan för jiaofen. Uttalas typ: diaofeen. Likt? Nej. Fick jag ha en åsikt? Nej.

Idag försökte jag hitta vad de två tecknena betyder men jag hittar inte det första: jiao. Fen däremot har ett tecken som betyder: sweet smell eller fragnance. Låter ju lovande. Jakten på andra tecknet går vidare. Kan tyvärr vara så att den samman satta betydelsen blir något helt annat. Det återstår att se. Så länge lever jag på att jag är en "sweet smell".

Zài jiàn!

Lunchtid

Bakade rulltårta och småfranska precis som planerat. Rulltårtan blev lika ful som den alltid blir när jag gör. Skinnet lossnar och sockret fastnar inte. Men jag provsmakade kanterna och de blev goda =) La resten i frysen så kan den gott vänta där tills jag har någon att fika med. Gjorde mig inte direkt besväret att fota den lille rackaren.

Brödet däremot blev riktigt bra och de ser fina ut. Bakar ur Anna´s Mat som alltid. Enkla och bra recept!



Just nu har jag gått till Purple Haze som är en bra Thairestaurang ganska nära hemma. Ska nu äta en god grön curry, dricka cola för första gången på länge och fixa lite saker via datorn. Dessutom har de gratis trådlöst här vilket aldrig är fel. Tycks komma mer och mer på alla restauranger och fik, det borde Sverige ta efter!


Kameran ljuger lite, men jag är väldigt blek just nu. Måste ut mer i solen!

Ha en riktigt bra dag där hemma nu!

Stor kram

Att vara anonym

I Sverige finns jag på så sätt att man har vänner och familj som räknar med en. Man är en del av sammanhanget och personer vet att man finns. Samtidigt är man så anonym i Sverige. När man är ute och går, och inte möter någon man känner, så är man bara en människa i mängden.

När fam EK. åkte till Sverige kände jag först; nu finns jag inte på samma sätt. Jag befinner mig i ett enormt stort land där ingen egentligen känner mig och där jag inte direkt känner någon annan. Jag kände mig som om jag var i ett slags tomrum. Men igår, på tunnelbanan insåg jag att det är helt tvärt om. Alla ser mig.

Jag är waiguo ren -utlänning. Och till och med en annorlunda västerlänning. De flesta andra jag sett är mörkhåriga, jag är blond. Jätte blond till och med. Jag har stor näsa, blåa runda ögon, ögonlock som syns. Jag syns. Hela tiden. Folk glor. Stirrar. Ler ibland, ibland inte. Vissa fortsätter att glo när man tittar tillbaka. Andra vänder bort blicken. Vissa rycker tag i sina kompisar, pekar, viskar. Jag syns. Jag finns. Här kan jag aldrig bli anonym.

Jag är anonym i massan hemma i Sverige men existerar bland vänner och familj. I Kina syns jag i mängden, men finns inte på samma sätt i en familj eller vänskapskrets.

Konstigt att det kan vara så olika. Ibland är det kul att synas i mängden. Ibland bara jobbigt. Som när man är trött och bara vill vara i fred på tunnelbanan hem, men har tio ansikten som stirrar på mig och studerar varje linje i mitt ansikte.

Det är olika.

Onsdagsmorgon


Som ni kan se är våren verkligen här nu och grönskan kämpar på. I natt har det tydligen regnat massor vilket troligen snabbar på takten. Förövrigt var regnet mer än välbehövligt, luften och jorden har varit så torr. Lite värme på det här så är nog Peking grönt inom någon vecka. Det blir nog 1000 gånger vackrare då än nu. Idag är husen och marken lika grå. Men solen strålar och himlen är återigen blå. Jag har redan glömt hur våren smakar hemma.

Idag och imorgon är de sista lediga vardagarna innan plugget drar igång. Jag passade på att ta en morgonpromenad till marknaden. Fruktskålen var ju så tom, men det är nu åtgärdat! Snälla Gitzo; ta inte med frukt från Sverige! Vill inte att barnen ska behöva skämmas när frukthunden skäller på dig på flygplatsen!





Äpplen, blodapelsiner, bananer, minimango och en kinesisk melon.
Körsbärstomater, aubergin, jordgubbar och valnötter.
Det är till att vara bortskämd!

På marknaden köpte jag en aubergin. Tänkte försöka göra en variant av svärmor Pias köttfärsfyllda auberginer. Men egentligen tror jag Pia brukar använda squash? Försäljaren höll på att tappa hakan när jag bara köpte en enda. Zhen de ma? frågade han: verkligen? Jaa, sa ja. Det är olika.

Idag tänkte jag baka lite bröd och kanske rulltårta eller sockerkaka. Har lite saker i kylen som måste gå åt. Sen tänkte jag kanske unna mig en lunch på Purple Haze (Thairestaurang). Har lite annat att pilla med också. Ska bli skönt att bara vara hemma.

Stor kram till er alla!

Jag undrar...

...varför jag inte köpte några skor fast att det helt enkelt fanns en MASSA underbara, helt fantastiska par som jag klämde och kände på. Det beror nog visserligen på att jag behöver handla lite annat innan nästa bidrag kommer, till exempel mat. Rackarns att jag inte köpte några. Har tänkt på det hela dagen. Hör ju att jag måste återvända snart... :P Det blir nog dyrt att gå i skolan så nära marknaden..



Kom på att jag aldrig visade de stövlarna som jag fick gratis tackvare att de skor jag först köpte gick sönder två gånger.
De är helt oanvända och väntar på att få förbli så tills i höst. De ska få resa hem med Micke tänkte jag så att jag till slut får med mig allt hem.


De är riktigt söta, men så tunna så det får nog användas tidig, torr höst. Det är bra när skor har begränsat användningsområde. Då kan man skaffa många fler så att alla fyller olika funktion. Fantastiskt. Nu blir det Lost.

Min shopping

Här är det jag köpte:



Jag måste medge att den röda ser ut som en pjamaströja så tillsvidare får den nog stanna inne. Kanske att den kan åka fram i sommar med vita jeans eller shorts. Dom andra två är redan favoriter. Den blå/vitrandiga har båtringning och är lite längre i modellen, toppen! Den lilla mjuka jackan är kort och hade en så söt volang där bak. Redan kär i den helt. Kan man ha över t-shirt eller till fest. Allt passar. Såå nöjd!

Har också tränat och ätit pannkakor till middag så nu luktar lägenheten +jag själv stekos. Typiskt. Ska nog titta på Lost och sen sova tidigt! Helt slut idag! Men imorgon är jag ledig igen. Då ska jag spana in hur långt våren kommit på min morgonpromenad till marknaden. Saknar den välfyllda frukskålen som Gitzo är bra på att hålla efter!

Puss 

Marathon!

Jaha. Så var man hemma igen då. Jag är helt slut. I benen framför allt. Känns som om jag gått hela dagen.

Gick hemifrån 8.40 och tog t-banan till Uni. Är jätte skönt vårväder ute, med något kallare luft. Njöt av solen hela vägen. Kom fram lite tidigt (mitt motto är hellre för tidigt än för sent) och väntade på Ms. Gao.

Hon hade alla papper som jag behövde (pjuh!) och vi kunde registrera mig tämligen smidigt. Men, eftersom att jag inte var helt säker på att jag kommer att lämna landet, vilket automatiskt förlänger mitt vanliga visum, så behövde jag ansöka om studentvisum. Okej. Klockan är knappt 11. Vi kommer fram till visumdisken. Ingen människa. Visum behandlas mellan 14-16. Okej. Ms Gao tackar för sig och meddelar att jag kan gå tillbaka vid 14. Jaha. Där står jag. Går tillbaka till registreringsbyggnaden för att dubbelkolla mitt testschema inför torsdag. Ser väl lite förvirrad ut så Jerry från Fillippinerna hjälper mig och förklarar (allt står på kinesiska, lätt!?). Han visar mig också runt på omårdet, det viktigaste först: alla matsalar (behöver jag tillägga storleken på hans kroppshydda). Hur som helt en jätte vänlig själ som tog sig an lilla mig och presenterade universitetsområdet. Det är enormt. Ändå är BCLU ett av de mindre universiteten.

Efter detta går jag och shoppar. Sofia har förklarat vart den fantastiska klädmarknaden ligger. Jag får mig en promenad dit som är 30 min lång. Lyckas spendera 1,5 timmar där inne, mest genom att ströva omkring, men shoppade givetvis lite saker ändå. Visar det senare. Sätter mig på Starbucks vid 12.30 och äter en scones till lunch och en god kaffe. Väntar ut tiden.

14 är jag tillbaka, men redan kö. Hör hur två personer före mig meddelas att de måste fixa ett annat intyg på sitt boende. Jag =lite nervös för att mitt inte duger. Väl framme verkar allt helt okej! Hurra hurra hurra! Men, sen måste jag ta alla papper jag just fått och gå tillbaka till min instution och få en stämpel. Kilar i väg dit. Väntar lite. Får en stämpel. Kilar tillbaka (5-10 min i varje riktning). Kö igen, en ännu längre kö. Sitter av tiden ännu en gång men får sedan klartecken. Lilla fröken på andra sidan tar alla mina papper och mitt pass och meddelar att jag kan hämta mitt pass igen i början av april. Okej. Än är det inte över.

Det som väntar nu är att på torsdag morgon kl 8.00 ska jag göra placeringstestet och på fredag kan jag gå och se i vilken grupp jag ska vara i, hämta skolböcker och ha lektion. Som sagt. Ännu är det inte klart. Jag är i alla fall inskriven så i teorin är jag nu student. Fick ett fint litet studentkort också :)

Hemma igen som sagt. Ätit lite mellis och tänkte tvinga mig ner i gymmet en stund. Har visserligen gått massor och har fortfarande ont i benen sen muren, men jag måste se till att hålla igång så att jag inte ger upp.

Ha en bra dag!

Puss

Då var det dags!

Idag ska jag ut till universitetet för registrering och kanske till och med göra placeringstestet. Har inte förberett mig eller så, slog mig bara imorse att det lika gärna kan ske idag. Men det spelar mig ingen roll. Skönt att inte veta för då kan man inte stressa upp sig i onödan. Jag ska bara ta dagen som den kommer.

Ska bli spännande och se om jag har alla de papper som krävs eller om det blir så att man står där och har missat någon vital del. Har pass, foton och min lilla bostadsbesvis-lapp med mig. Resten skulle Ms. Gao fixa. Ganska skönt ändå att hon kommer hjälpa mig. Var förberedd på att fixa allt själv, men idag känns det skönt.

Om jag är nervös? Lite, men på ett bra sätt. Snarare förväntansfull!

Nu blir det frukost och sedan beger jag mig så att jag har gott om tid. Beräknad restid: 1 h.

Stor kram och ha en bra start på veckan!



Hotti potti

Hemkommen igen. Mätt absolut. Inosad och mat upp i halsen. Men det har varit riktigt roligt!

Tog bussen till Chaoyang Gongyuan som egentligen är på samma gata men en bra bit bort. Mötte upp Sofia och en tysk elev och kompis till henne, Sacha, en tysk advokat, kille. Han var trevlig och skämtade om allt kan man säga så det blev ju rätt kul. Sofia är inte jätte bra på att förstå vad som är skämt och vad som är allvar vilket gör det ännu roligare.

Började med att vi fick vänta. Kl 18 och restaurangen var fullsatt. Inte direkt som i europa där alla äter mellan 19-21 typ. En lokal restaurang, inte direkt mysig utan mer vardagsaktig. Beställde in dricka och här börjar det roliga. Sofia tjatade konstant: drick inte mer nu! Ni måste få plats med mat! Jossan -drick inte mer, du kommer inte orka! Försökte förklara att det inte skulle bli något problem om jag tog två klunkar iste. men men.

Sen kom hot poten igång, det är alltså kokande buljon/olja som man slänger ner diverse saker i; grönsaker, lotus, sötpotatis, lammkött, biffkött, svamp, toufu, fiskbullar och alger hade vi i våran. Lite som fondue, man slänger i allt och sen får man jaga med pinnarna. Sofia tyckte nog att jag var kass både med pinnar och på att äta för hon lassade hela tiden på i min skål och sa: hurry hurry, be more qucik, the fish is done, the meat is done, the potatoes are done.... Sen var jag mätt (man blir rätt nöjd efter ett kort tag). Då fick jag den konstigaste blicken av Sofia sen frågade hon; har du druckit upp din dricka? Näe... sa jag. Bra sa hon. Ät mer då. Försökte förklara att jag var mätt men hon bara skakade på huvudet och sa: hurry, you must be more quick.



Jag åt för dåligt. Nöjd är jag. Inte min favorit kan jag säga. Men det var en kul kväll och klockan är fortfarande hyfsat tidig men jag ska snart sova. Tog bussen hem och insåg att det varit en fotbollsmatch rakt över gatan. Mycket mer stillsamma hejja rop en där hemma i väst.

Imorgon ska jag till uni på registrering och kanske placeringstest? Önska mig lycka till!

Puss

Go kväll

Nu ska jag iväg och träffa Sofia för att käka middag! Har hunnit det jag tänkt mig. Förberedd inför imorgon med alla papper, pass och visum. Sen skickade jag in min litteraturrapport och har bytt om.

Ha en skön söndag!

Puss

So far so goooood



Underbara underbara vår!

Detta är jag idag. Något trött, vaknade första gången vid 5 imorse, men somnade om. Man blir så lycklig när solen strålar. Hurra hurra! Inte alls så sur som jag ser ut på bilden!


Började min lilla tur med att gå till en fotobutik där jag tog passfoton. 6 stycken fina? bilder som kommer till användning imorgon. Resten kan man spara till kommande visumansökningar ;)


Här blir lilla jag photoshopad i butiken. Det var ju bra det!

Sen gick jag en lång promenad, in på Ginza Shoppingmall. Fick med mig ett par örhängen och hårspännen. Älskar fjärilar just nu så hårspännena passade bra. Promenerade sedan vidare och gick på lite nya ställen för mig. Gick sen in på McD-marknaden och köpte skolsaker. Papper, pennor, block, pennvässare, sudd och ett fint pennfordral. En plastmapp också. Toppen. Nu är jag redo för skolan.




Gick sedan in på ett hål i väggen på hemvägen och åt lunch - degknyten. De var riktigt goda. Stället lite väl slabbigt. Men jag tänkte som så; blir jag inte sjuk nu så blir jag aldrig det i Kina. 4 RMB kostade den lunchen. Bra budget.


Nu tänkte jag göra klart det sista på plugget så att jag kan skicka in det. Runt halv sex ska jag pallra mig ut till bussen och åka ett par stationer och möta Sofia. Hoppas att en halvtimma räcker. Jag har ju ingen aning. Sen blir det Hotpot ikväll. Bilder utlovas!

Puss


Fixa och unna

Det är så min dagsuppgift ser ut!

Nu ska jag gå ut, solen strålar och himlen är klarblå. Hoppas att det är lite varmt också. Somnade igår till ljudet av storm, men det verkar har blåst över och tagit diset med sig. Hurra! Först ska ag gå och fixa passfoton, måste ha med mig det till registrering imorgon vid uni. Sen tänkte jag gå i en vid omkrets runt området och se vad jag hittar. Ska unna mig det ena och det andra (uppmaning från både Micke och Emma), bara jag hittar något fint! Hoppas på ett mysigt fik någonstans på vägen så kanske man kan få sig lite lunch eller en fika.

Sen blir det nog lite plugg på eftermiddagen, ska fixa det sista på rapporten och skicka in den. Sen väntar middag med Sofia klockan 18!

Ha en riktigt bra dag. Mina fina släktingar är idag på brunch tillsammans inkl. min kära pojkvän. Hoppas att ni får det trevligt allihopa och att ni får ett lika underbart väder!

Puss o kram!

Nåja

Det är inte så synd om mig. Det är bara det att den här lägenheten förknippar jag alltid med folk, liv och rörelse. Inte bara fem EK. som saknas utan även alla deras vänner och bekanta som brukar titta in.

Men nu har jag diskat en massa, gjort fint i köktet, sorterat kyl och frys, slängt en massa saker i tvätten och snyggat till i alla rum som inte kommer användas när fam. är borta. Skönt.

Har också ätit middag. En bachelor-middag kan man säga. Men jag orkade inte gå ut igen. Dessutom har jag ännu inte riktigt bemästrat det där med att äta på restaurang själv ännu. Men innan fam kommer hem kommer det nog ha blivit några gånger för jag mindes just hur förbaskat tråkigt det är att laga middag till sig själv. Usch.


Nu hägrar det ColdStone-glass och en film framför mosters fina appledator med underbar skärm! Imorgon blir det nog en lång promenad, lite fika eller lunch och kanske lite shopping eller så. Sen middag med Sofia. Vi ska äta Hot pot.

Ha en skön helg!

Puss

Dagens utflykt

När jag skyndat ut från tårarna med att lämna fam. EK så följde jag med Johan till muren idag. Han hade med sig en vän från NY och hans 16-åriga dotter samt en rysk journalist. En udda skara kan man säga.

Åkte till jinshanling denna gång, samma plats där vi var på Ulfs 40-årsfirande. Man får gå upp till muren och sedan klättra upp och det kändes i benen vill jag lova. Gårdagens träningsvärk i kombination med uppåt lutande höga trappsteg. Ingen mer träning idag är nödvändig.

Men muren är ju alltid lika vacker. På detta ställe är det dessutom knappt några turister så tystnaden var total och det var jätte skönt. Luften är frisk, men något disigt. Ändå skönt.

    


Älskling, känner du igen sista bilden? Det var där vi satt, som vi har bild på, för ca 5 år sedan. Exakt samma ställe. Lite mer tomt denna gång..

Nu är jag lagom trött efter denna dag. Ska sätta på bra musik, riktigt högt. Sen ska jag diska och plocka iordning lite här och var. Måste komma iordning ordentligt nu innan skolan börjar.

Puss

Tomhet

Igår kväll var vi ju på April-sechuanen och åt middag. Tog några bilder innan där man ser Siris snygga snedlugg. Hon är supersnygg och hon var nöjd själv och det är alltid skönt och roligt att se. Förövrigt klippte jag inte av min lugg. Bara putsade lite så att den kan få växa ut. Vore skönt till sommaren.




Men idag så är det ju dagen när familjen EK åkte hem till Sverige. Det var nog först igår som jag insåg hur det skulle komma att kännas. Gitzo och jag satt och pratade på mitt rum igår kväll om en massa saker och det slog mig hur mysigt det var. Som en kompis men extramamma på samma gång. Vi pratade också praktiska saker, om det skulle hända något, hur jag skulle göra, om jag hade nycklar, hur det skulle bli med skolan och sådana saker. Då tänkte jag; hjälp, nu åker dom ju... Visserligen bara för tio dagar, men ändå. De är ju min familj här och man kan inte låta bli att känna sig ensam i den stora världen nu. Så sorgligt igen att säga hej då till dem imorse. Låånga kramar och Signe som viskar i mitt öra: ha det så bra nu Jossan, och kramade lite hårdare. Då fick jag bita mig i läppen och skynda ut genom dörren innan tårarna hann komma. Usch för hej då.

När jag kom hem nu på eftermiddagen låg dessa saker på min säng. Och visst grät jag en skvätt då. Shit alltså.



Jag skulle få låna/ta hand om barnens gosedjur medan de är borta. Dessa tjejer är de mest underbara barn man kan tänka sig. Så otroligt fina och omtänksamma. Tack tjejer! Det kommer kännas lite bättre att få låna någon att krama om på natten.

Förövrigt är jag mästare på att förstärka den sorgliga känslan. Går liksom genom de tomma rummen och bara saknar. Att vara 5 tjejer och sedan bli 1, det märks. Visst känns det bättre snart, men familj är alltid familj.

Puss

Brandövning

Igår var det brandövning här ute på baksidan. Så här kan det se ut då:



Händer mycket spännande här omkring. Dessvärre ALDRIG tyst..

14 dagar..

... då är min älskling här! Hurra! Då har vi nog avslutat en god middag någonstans och bara myser. Ska bli sååå underbart!!!

Ätit god kina mat ikväll och sett på High School Musical med barnen. Nu ska nog alla sova snart. Imorgon blir det en utflykt till muren igen. Skönt med miljöombyte och spännande.

Imorgon åker familjen till Sverige och jag blir kvar här. Kommer nog både bli lugn och lite tomt.

Puss o natti

Fredagsfeeling

Litteraturrapporten är klar. 10 sidor fullproppade med text. Nu har jag mailat det till G, hon skulle läsa igenom det innan jag skickar in det. Jag har sån tur som alltid är omgiven av snälla hjälpsamma släktingar och vänner. Mamma och pappa har alltid hjälpt till med skolarbete, Micke lika så och nu tar moster vid. Tack så mycket!

Var nere och tränade i ca 1 h. Sprang 4 km på bandet, jobbigt men så skönt efteråt när svetten rinner. Pappa; du skulle vara så stolt över mig om du såg mig! Sen lite styrketräning på det. Nu känner jag mig slut i kroppen men pigg i huvudet!

Nyss duschat, ätit lunch och gjort mig iordning. Har på mig en av de nya skjortorna idag, den orange-blåa. Känns passande en vårdag som denna. Livet är så mycket mer underbart och lätt att leva när man vaknar upp med en skön inställning.




För övrigt kan man ju se att min lugg egentligen är i behov av lite putsning. Den ska visserligen sparas ut, men kanske att man ska klippa den lite i snedlugg så att den kan växa ifred? Mycket möjligt att det blir en sväng till frisören idag. Siri behöver också klippas!

Snart kommer moster hem igen. Blir nog en sväng ut då. Kanske en fika eller en glass? Det är man väl värd en fredag? Ikväll blir det nog kinamat och det ska bli riktigt gott för nu var det ett tag sedan sist! Åh. Så skönt med fredag!

Puss ♥

Kina en morgon

Kina skiljer sig från Sverige på så många sätt, ibland till det bra och ibland till det dåliga. Visst kan Kina vara ett land där människor inte alltid behandlas som människor. Man har inte rätt att uttrycka sig hur man vill och har inte alls samma samhällsrättigheter som vi har hemma.

Men det finns en helt underbar oförklarlig kultur här som jag nog bara är och skrapar på ytan på. Här är människor mer utanför sig själva än vad vi är i Sverige. I Sverige möter man inte många blickar när man är ute på en promenad, alla stirrar framåt i tomma intet eller stirrar ner i marken som om ögonkontakt vore farligt. I Sverige möter man inte ens speciellt många människor på morgonen. De sitter hemma. Eller i sina bilar. På väg till jobb. Man går nog inte upp tidigare än vad man behöver. Tänk så mycket man missar.

I Kina är folk ute tidigt på morgonen. Man promenerar; gärna baklänges, i slalomspår eller masserar sig själv över hela kroppen samtidigt som man går. Vissa är ute och dansar, gör Tai Chi eller dansar med svärd. Folk är ute på morgonen. Njuter av dagens finaste tid och man kan möta folks blickar. I början var det svårt, svensk som man är, men nu kan även jag möta de vänliga nyfikna ögonen hos en kines. Man kan till och med ana små leenden i mungiporna. Det är helt enkelt underbart.

Kulturen är svår att beskriva, men här tar folk hand om sig själva. Man ser till att kroppen och sinnet, det viktigaste av allt, är närvarande och vaknar på morgonen. Man masserar och bankar liv i ryggar och magar. Små farbröder som slänger upp benet i en grenklyka, eller masserar sina öron. Tanter som hoppar på ett ben eller sträcker armarna mot himlen.

Vi har en hel del att lära. Jag är glad som får uppleva detta. Här. På plats.


Ny underbar dag

Jag vaknade visserligen trött, men gav mig ut på en promenad tillsammans med min kamera för att försöka fånga våren här. 23-26 grader som det var vissa dagar denna vecka sätter fart på knopparna. Nu är det lite kallare igen men fortfarande vacker sol, blå himmel och frisk skön luft. Jag blir så lycklig!

Här kommer en liten bildkavalkad från morgonen;

På vägen till marknaden...

 

På marknaden



På vägen hem från marknaden



Kan man må annat än bra när man ser allt det här på en och samma morgon? Jag älskar våren mer än någonsin tidigare och Kina är min vän.


En trött men glad Jossan

Tack mormor och morfar som var de enda som grattade mig på min namnsdag! Min mormor är otrolig på att hålla koll på almanackans alla namnsdagar och födelsedagar! Stor kram till er!

Nu ska jag göra det sista på plugget, duscha och sen njuta av fredag!

Puss ♥


Jag morrar och fräser...

Inombords visserligen. Men ändå. Fortfarande less på den här dagen och inte blev det bättre med plugg. Icke! Och inte har jag tränat heller fast jag lovade mig själv. Spelade fotboll med Siri på hennes ESA (Efter Skolan Aktivitet) och har promenerat och handlat, men det gills inte. Suck suck. Dock tänker jag nu slänga ihop böckerna för klockan har passerat 23 och dagen kan gott vara slut.

Men det känns i alla fall lite bättre tack vare den söta mailkonversation jag har med ett sött litet klädföretag här i Kina. Supertuffa kläder och smycken men ingen fysisk butik så vi håller på att diskutera möjligheterna för mig att handla där. Inte helt lätt med tanke på att all info på hemsidan är på kinesiska. Tecken alltså. Men hon erbjöd sig att översätta och tipsa om storlek om jag visade bild. Så sött. Måste nog beställa bara för att testa. Och för att hon verkar så söt.

Sådana här dagar önskar man att man hade sin pojkvän på samma sida jordklotet. En liten puss eller så för att höra att man är fin och känna sig uppskattad. Någon som pysslar om mig och min lite sorgsamma själ en sån här dag.

Jag hoppas på bättre dag imorgon. Ska bli en lååång promenad på morgonen, köpa jordgubbar och förhoppningsvis lapa sol. Sen ska jag ta en lååång dusch, snygga till mig och avsluta plugget och sen ha fredag fredag fredag!

Meep.

Bu hao tian

Dålig dag.

Började ganska bra med en promenad i det sköna vädret (räckte med kollegetröja) och skön frukost. Lektion med Sofia mellan 9-10.30. Sen skulle jag ta taxi till Svenska Skolan. Bu hao bu hao. Jag sa att jag visste för att jag fått gudning av Gitzo, taximannen hade ingen aning. Gick bra tills vi var nästan framme. Jag kände igen mig. Men på grund av missuppfattning? mellan mig och G så körde vi sedan fel och hamnade så in i skogen fel. Försökte ringa G som var hos tandläkaren, och Charlie men ingen svarade. Fick ringa Sofia och be henne snacka, men vår engelska kommunikation fungerade inte heller något vidare. Så taximannen irrade omkring ett bra tag tills jag ringde Sofia igen och tydligt bad honom köra tillbaka samma väg vi kom. Till slut kom jag rätt, men då känner man sig bra sne.

Om inte kommunikationen svensk-svensk funkar, och inte heller på engelska, hur f-n ska det då gå med en kinesisk taxichaufför. Det kunde man ju ha räknat ut.

Kom relativt nyligen hem efter en dag med Siri i skolan. De hade mest idrott och rast men det var kul att vara med och jag har nu uppfyllt mitt löfte.

Blir bara middag snart och sen ska jag göra det sista med plugget.

Ps. Mamma; om du inte kan skriva snäll kommentar idag så låt helst bli. Humöret är inte alls på topp.

Bu hao tian.

+/- 0

Var duktig och tränade efter allt plugg. Gick och hämtade skjortorna och åt en hamburgare på ett franskt café. Tur att jag tränat plats till den lilla rackaren!

Nu har jag mina fina skjortor hemma och jag är supernöjd. De är enkla men snygga. Kommer nog användas flitigt hela våren och sommaren!




Hade lite planer på mera plugg, men jag tror faktiskt inte att jag orkar. Imorgon ska jag vara med Siri i skolan och sen ska vi ut och käka middag imorgon -kinesiskt!

Puss ♥

suck... suck....

Sitter egentligen och har det ganska bra. Men jag gnäller lite. På hur mycket det är jag ska skriva. 10 sidor med enkelt radavstånd. Det är bra mycket text. Har nu 7 sidor. Med 1,5 i radavstånd som vi har som standard i Uppsala så hade jag haft 11 sidor. Suc suck. Men jag har passerat hälften. Har 2½ bok kvar att rapportera. Inte ens det. Men det är trist ändå.

Tur att vädret är toppen och att jag ska till skräddaren sen! Wihooo!

Puss

SB SB SB

Sitter nu på Starbucks vid Village. Jag gillar det här. Folk som rör sig överallt och det är nytt och fräscht. Får min lunch här nu. En äggmacka och en Mango Frappocino. Inga fel. Kanske lite risky att äta ägg i Kina, vissa anser det i alla fall, men gott är det.


Har gått bra med plugget hittills även om det är ganska tråkigt att sitta och skriva vad man läst om i sina kursböcker. Men jag har som plan att bli färdig idag så kan jag småpilla imorgon och skicka in. I värsta fall får jag väl göra kompletteringar om det inte är tillräckligt bra.Tror jag möter upp med G och S senare. De ska också till skräddaren så vi kan sällskapa. S håller på att sy upp en kostym =)


Det är sommar ute -svensk sommar. Hade jackan uppknäppt men det är t-shirtväder. Om det är svårt att klä sig på våren hemma så är det inget jämfört med här. Vad ska man ha på sig? Klurigt vill jag lova.

Puss ♥

Effektivitet

Somnade gott igår kväll så nöjd över att nagellacket verkligen fick torka ordentligt för första gången. Ja, jag kan glädjas även för de små sakerna.

Vaknade imorse, likt alla andra mornar på sistone, av bygget utanför mitt fönster. Det är otroligt vilken effektivitet dom har. Ibland kan man höra lite lastbilar som dumpar saker nattetid, men vanligt är att de kör igång så fort det ljusnar. Runt 06 tiden kanske? Och har man tunna fönster så hör man allt. Till råge på allt så vill man helst ha fönstret öppet för hyresvärden har fortfarande igång värmen på fullfart (trots 23 grader ute igår). I natt får det nog bli öppet fönster och öronproppar tror jag!




Det man inte kan tro när man ser bilderna (eller i verkligheten) är att för bara ett år sedan så var ytan en enda stor krater. Lastbilar och grävskopor var som små prickar där nere och de stora lyftkranarna räckte inte upp till kanten. Det är minst 5 våningar ner under marken som man inte ser längre. För bara någon vecka sedan var allt på markplan och nu börjar väggarna på nedre botten komma på plats. Effektivitet, jo jag tackar. Men har man arbetskraft så har man.

Min effektivitet är ganska bra idag också. Ingen promenad imorse, men frukost och plugg från kl 09. Håller på med litteraturrapporten som ska vara 2 sidor per bok = 10 sidor. Med 1,0 i radavstånd. Det gör mig tokig. Hur mycket text som helst som är svår att läsa på grund av trängsel. Men inte mitt problem.

Tänkte nog byta miljö runt lunch. Kanske sätta mig på Starbucks eller så. I eftermiddag ska jag till skräddaren och hämta mina två skjortor/tunikor! Hurra!

En liten extra hälsning till min Stina A - du var duktig som kom iväg igår kväll i stället för att gå upp nu på morgonen. Känns det inte bra?

Puss ♥

Myskväll?!

Nu har vi just avslutat vår manikyr, pedikyr och ögonbrynskväll här. Två tjejer från Frost Nails som kom hem hit och tog hand om mig och moster. Vi hade kanske tänkt oss att det skulle vara lite mysigare att sitta hemma än på nagelstället, men de små fixarna föredrog att takbelysningen var på (förmodligen bättre arbetsbelysning) men knappast mysigt. Dock måste jag säga att hemkörning på nagelvård får högsta poäng! Skönt att slippa gå ut och man kan sitta och snacka i lugn och ro och dricka te. Dessutom får naglarna torka ordentligt och blir inte skadade av att man trycker ner fötterna i strumpor och skor.


Så här fina är naglarna aldrig hemma, se bara på nagelbanden, till och med dem är klippta!

Nu ska jag se till att allt torkar ordentligt så det blir nog lite läsning. Läser en så söt bok just nu: A concise Chinese-English dictionary for lovers. Handlar om en kinesisk tjej som flyttar till London för att lära sig engelska. Helt underbar bok där man får se allt ur ett ovanligare perspektiv; vad kineser tycker är konsigt med oss västerlänningar. Man kan liksom inte sluta läsa de korta söta kapilena på urdålig engelska. You gotta love it!

Puss ♥

Hembesök inväntas

Efter lektionen med Sofia blev det lite läsning till, men det var det lilla. Sen gick jag ner och tränade, sprang 30 min på bandet i skaplig hastighet. Sprang 4 km och detta är stooora framsteg för att vara jag! Mamma och pappa; hur långt kan det vara runt Mälarbaden? Det är mitt mål nämligen. Att orka springa hela vägen runt för då har jag bra motion i sommar!

Åt hemgjorda hamburgare till middag. Bara jag, stora S och G som åt. Signe och Ellen var hos sin kompis och hade ätit på McD. Inte alltid så bra för dessa tjejer. De sög på varsin läsk när de kom hem så de var alldeles tok-speedade. Ellen blir alltid speedad på socker så det var ju inte toppen när de skulle rakt ner i säng. Men så kan det gå! Nu läser G för dem och de tycks ha kommit ner lite i varv i alla fall!

Kl 21 inväntas det hembesök. Från Frost Nails! Gitzo och jag ska få manikyr, pedikyr med skrubb och ögonbrynen fixade. Ain´t that just great! Kina, hemleveransens land! Återkommer med en rapport om Hur bra det var!

Puss ♥


Fixat

Ja. Det var ju inte så farligt. Den skrynkliga lilla lappen jag fått av hyresvärden räcker för ändamålet och jag behöver således inte gå till polisen. Det var i alla fall vad han sa så jag hoppas att det stämmer. Måste nu bara fixa passfoton på mig så ska allt vara klart!

Nyss haft kinesiska och ska köra ett pluggrace till och sen ner och springa lite på bandet innan middagen.

23 grader ute idag! Rena sommarvärmen! (Svensk sommar det vill säga)

Puss

Samtal

Ja. Nu har hon ringt. Ms Gao. Och vad kan man säga. Visste att det fanns en hake någonstans. Att det inte skulle vara så enkelt att bara åka ut till universitetet nästa vecka och att allt skulle lösa sig. Nej! Jag behöver ett Certification of Accommodation. Ett bevis på att jag bor hos moster eftersom att jag valt att inte bo i studentbostäder, vilket givetvis gör att jag måste fixa sådana saker själv. Okej. Men hur? Jo, jag ska gå till närmsta polisstation och be dem fixa det. Hm. Någonting säger mig att det inte kommer att vara så lätt när jag väl kommer till polisen. Jag får ta med mig pass och mitt lilla skrynkliga intyg från hyresvärden. Kanske att jag kan få med mig Sofia?

Ett steg närmre skolan, men också ett steg längre ifrån. Skit också.

Men måndag kl 10 så ska jag träffa Ms. Gao. Då ska jag registrera mig. Hoppas att jag har med mig alla papper jag behöver då. Följetongen är ännu inte över!

Drömmare

Ja. Jag ska egentligen plugga. Skulle börjar för en timme sedan. Och visst börjde jag -genom att öppna dokumentet på min dator. Där tog det stopp. Fastnade som vanligt på Internet bland facebook och en massa bloggar. Hamnade också på Tiffany & Co hemsida. Man kunde konstruera sina egna ringar.. Jisses. Gissa om jag blev fast... Vad är det med tjejer och Tiffanys? Är det liksom smyckenas Rolls Rolls? Jag drömmer också om en presentask därifrån någongång i mitt liv.. Drömma går ju alltid.. Suck.

Tog en promenad imorse med bara t-shirt under min skaljacka. Alldeles tillräckligt. Så underbart skönt och solen strålar. Jag njuter i fulla drag. Snart är det nog sommarvarmt.

Nu ska jag plugga. Verkligen.

Puss

Wo de t-shirt

Zai Wu Dao Kou shichang, wo mai zhe ge t-shirt. Hen hao kan!
(Denna t-shirt köpte jag på Wudaokou-marknaden. Mycket snygg!) Eller?


Egentligen en vanlig t-shirt. Men mitt enda fynd så jag är glad!

Te och bok var det ja!

Zaijian!


Worked out!

Kinesiska med Sofia och G i en timma. Sen lite mera plugg. Går skapligt sakta framåt. På ett trist sätt. Så kul är det inte, men det kanske blir roligare när man får börja skriva och inte bara läsa.

Tränade duktigt idag. 30 min på löpbandet och sen styrka för hela kroppen. Det går så mycket lättare när man har bra musik i öronen. Man inser liksom att man springer lättare och skuttigare till bra låtar. Man orkar liksom fem sit-ups till och så vidare. Underbart. Inbillar mig att jag ser resultat också, det gör det hela ännu roligare.

Lagade middag ikväll, G på föräldramöte. Hemgjorda pannbiffar (aldrig så goda som farmors.. hur gör hon?), färskpotatis? (potatis med sommarskal i alla fall), blomkål och brunsås. Lagom gott, men alltid lika mätt.

Ikväll blir det nog inte mycket mer. Helt slut i kroppen så det blir nog te och min bok igen. Njuter av ledigheten ett tag till.

Puss ♥

1 vecka kvar!

Idag, precis idag, är det ju en vecka kvar innan jag ska till universitetet och registrera mig. Vad som händer där och då med inskrivning, språktest och sådana saker vet jag ännu inte. Men jag tror själva skolan börjar på torsdagen den 26:e och att jag innan dess ska vara språkplacerad. Gud vet.

Innan dess ska jag; njuta av sista lediga veckan. Slutföra litteraturrapporten och börja på nästa paper. Träna minst 20 min om dagen (plättlätt), besöka Siris klass och ha magen full av is och invänta samtal från Ms. Gao. Hoppas också på att hinna en shoppingtur på gårdagens marknad när jag är lite mer förberedd!

Sa jag förresten att det är vår ute? Alltså riktigt vårigt! Så att knopparna till och med börjar komma! Åh så underbart. Man får dock njuta snabbt för snart kommer det att vara sommarvärme. Men lyckliga lyckliga jag!

Puss

Musicmemories

Sitter och pluggar igen och Moneybrothers "It´s been hurting all the way with you Joanna" kommer på. Det är konstigt vilka känslor och minnen som kan väckas genom de första sekundrarna på en låt. Jag minns så väl, hade stora rummet hemma hos mamma och pappa. Min gamla klumpiga datorn, mycket lyssnande på p3. Köpte skivan en helg i Stockholm när jag var där tillsammans med Micke och vi bodde på Sheraton. I en skivbutik i gamla stan. Lyssnade på skivan hela vägen hem.



Det var 2004. Micke och jag hade varit tillsammans i ett halvt år. Så länge sedan, men ändå så nyligen. Jisses..

Jag saknar min Mikael. Men snart är han här!

Ut med det gamla

God morgon
Här har morgonen börjat på allra bästa sätt. En promenad till marknaden och det är det mest underbara väder man kan tänka sig. Sol, en vackert skinande vår och morgon sol. Lite lätt disig, nyvaken sol. Och värmen i luften. Svalt och friskt men ändå varmt. Man behöver inga vantar. Fodret är ute ur jackan. Man svävar fram och det är underbart.

Välkommen våren, hit till oss!

Passade på att rensa ut det gamla. Mina svarta vinterstövlar står nu och väntar vid soptunnan. Antingen kastas de eller tas hand om av Ayi. Hur som helst är det skönt att de nu är borta ur mitt liv. Trasiga, slitna med hål i. Inköpta första hösten i Uppsala. Jag är värd ett par nya till nästa höst. Nu vill jag ha nya rena vita sneakers.



Jag älskar våren så innerligt!

Lyssnar nu på Joanna Wang som G hade med från Taiwan. Behagligt. Ska nu fortsätta med mitt projektplugg. Hoppas att nu också får smaka på våren där hemma!

Uppdate: Har nu klarat av alla litteraturtesten på kursen. Blir läsning idag och halva morgondagen innan jag börjar skriva på litteraturrapporten.


Hurra!

Nu blir det lite kinesiska med Sofia...
Puss

Shoppers paradise?

Idag var jag på en stor marknad tillsammans med Sofia. Ojoj säger jag bara. Det var kläder över allt och jag häpnade. Häpnade så mycket att jag endast fick med mig en t-shirt hem trots att jag såg massor som var så fint. Man kan nog säga att det är kläder för människor i min ålder och en massa snygga/fula/fina/roliga och udda plagg. Hen hao!

Ska bege mig tillbaka dit inom kort, men då vet jag vad som väntar och kanske jag då kan shoppa lite mer. Finns faktiskt saker som jag behöver. Tro det eller inte.

Jag har också åkt buss. Tar superlång tid vill jag lova. Visserligen stannar den utanför, men det går absolut snabbare med tunnelbana även om det innebär lite promenader.

Nu är jag supertrött. Blir inte mycket mer gjort idag. Vila (Ellen och Signe ska leka doktor på mig) sedan lite mat hoppas jag och ladda om för ny vecka.

Puss

Ni hao!

Hej hej

Morgonen har börjat hyfsat lugnt. Vaknade tidigt första gången av bygget utanför fönstret. Det byggs varje dag i veckan, dygnet runt. Lite tröttsamt på söndagmorgonen. Somnade om. Vaknade lite senare av tjafs från familjens små medlemar, men jag behövde ändå gå upp.

Åt frukost och sitter nu fortfarande i mysbyxor. Ska strax ta mig en dusch, inväntar fortfarande Siri som spelar biljard med Sofia på sin lektion. Sen ska jag göra mig iordning och kl 12.30 ska jag och Sofia ta bussen till en lokal shoppingmarknad. Alltså lite nya intryck idag. Buss i kina. Lokal marknad. Shopping! Hurra hurra hurra!

Njuter av söndag. Imorgon börjar den sista "lediga" veckan innan skolan börjar. Nu händer det saker vill jag lova!

Puss och ha en skön söndag!

Mmm

Började turen utanför dörren med lunch/brunch på element fresh. Fräscha mackor och en smoothie (och lite av barnens pannkakor) innan jag gick till skräddaren lite väl rund om magen. Skjortorna kommer att bli jätte fina, de kan hämtas på onsdag. Lite tunika nästan för de är ganska långa, men så fina tyger. Super nöjd!

En sväng till Yashow (tyvärr). Man ska inte vara där på helgen, men Lotta och hennes kompis Kia skulle shoppa cashmere och Siri behövde solglasögon. Sen hem och lämpa av sakerna och sen fick vi oss en välbehövlig massage på Bodhi. En riktigt riktigt skön oljemassage i 60 minuter. Ojoj. Ingen träning idag med andra ord, kroppen behövde vila.

Ikväll åt vi good middag på sichuanen. Alltid så gott där. Tjejerna sover nu och jag funderar på det samma.

Längtar så mycket efter Micke nu för det börjar verkligen närma sig. ca 2½ vecka och sedan är han här och tiden kommer att och rusa förbi. Ska bli underbart att få vara här tillsammans göra en massa kul saker ihop och få visa någon annan alla fantastiska saker som jag börjar hitta här.. Nedräkning till det.

Imorgon är det söndag igen då. Ska träffa Sofia för en shoppingtur på någon lokal marknad vid universitetsområdet. Det ska bli rikigt skojjigt. Bra att ha med sig en infödd kines på shopping för en gångs skull!

Ha en bra helg!

Puss

Segt

Idag är jag lite seg i kroppen. Lite träningsvärk men det är bara skönt. Man vill ju gärna känna lite när man tränat 3 dagar i rad. Tänkte förresten hinna med en träning idag också för nu har jag verkligen bestämt mig. Man kan ju inte komma undan när man har gymmet i källaren heller. Man har liksom inte så mycket att skylla på.

La mig vi halc tolv igår och vaknade hyfsat tidigt av tre små som körde fullt ös utanför dörren. Lite tröttsamt. Men jag satte in öronproppar och somnade om i omgångar, men det blir man också seg av.

Idag väntar besöket hos skräddaren som jag inte hann med igår. Sen hoppas jag på en lugn och skön dag. Måste också försöka plugga lite så att jag kan slutföra så mycket som möjligt i veckan som kommer, för på måndag är det bara en vecka kvar innan kinesiskan börjar.

Ha en skön helg där hemma!

Puss

Fredag den 13:e, igen!

Men inga olyckor inträffade mig denna dag heller!

Efter en mycket blåsig natt vaknade jag hyfsad utvilad. Promenad till marknaden, men en riktig pina. Svinkall blåst och ruggigt så det blev en kort sväng. Var och stor handlade, var på nagelsalong, bakade brownies, fixade inför kvällens drink och tränade.

Lämnade tjejerna hos Livia vid 18-tiden innan jag gick hem och fixade drinken här hemma. Lite gäster här, bland annat mammas kusin Lotta. Drink och sen ankrestaurangen. Idag kunde jag begränsa mitt matintag, fick intala mig själv som ett mantra "det är inte sista gången jag äter på denna restaurang, det är inte sista gången...." Inte lika mätt som vanligt, men mkt mätt hämtade jag tjejerna igen. Vi gick hem och förberedde efterrätten som var mina brownies med chokladtäcke. Den behagliga mättnaden är nu som bortblåst efter en bit kaka. Alldeles för mastig för min smak men uppskattad.

Nu ska jag snart sova. Ser fram emot en helg och jag hoppas på mer vårlikt väder än denna blåst. Kvällen kändes hyfsad ljummen. Håller en tumme. För vädret alltså.

Ha en skön helg där hemma!

Puss

Torsdag kväll

Känns som om veckorna bara består av måndagar och fredagar numer. Redan torsdag kväll. Men jag vill påpeka att jag njuter. Börjar känna mig hemma här i Kina. Trivs riktigt bra, med ett annat lugn i kroppen. Visserligen har inte skolan börjat ännu, men det är en mjukare värld här. Kanske inte för mina medmänniskor, men för mig. Men självklart saknar jag min älskade Mikael. Men han kommer snarare än jag tror.

Dagen har varit bra. Promenad ute i vårvädret (dock vårstorm nu som sägs bära med sig sand från Sibirien och när den kommer in över staden blir luften gul och man vill inte vara ute). Eftersom att min kinesiska inte var tillräckligt bra skapades ett missförstånd mellan mig och läraren Sofia. Alltså ingen lektion idag. I stället åt G och jag lunch. Pyttelite plugg blev det. Träning och middag. Matt i kroppen. Sömn skulle sitta fint.

Blir nog en kopp te, en bra bok och en tidig kväll.

Puss ♥

Rackarns!

Jag måste ändra mina träningstider. Till tidigare. Eller senare. Vad som helst. En amerikans hurtig liten smal sak har börjat konkurrera med mig i husets gym. Inte bra alls. Jag som hade en så bra tid för träning. Och bara ett löpband finns det. Rackarns!

Hoppas att hon är här temporärt! Just nu sitter jag i träningskläder och avvaktar. Hon skulle vara klar om 20 min. Hoppas att hon lämnar gymmet helt då. Är ännu inte mogen för åskådare under mina flåsande minuter på bandet.

Puss

Lovely

Jag kanske får ta tillbaka mina hårda ord om vädret. Solen lär kanske inte stråla från en klarblå himmel, men den strålar på ett så där skönt vårigt sätt. Dessutom är det en alldeles perfekt temperatur på luften och jag njuter! Ska inte alls gnälla med tanke på hur jag förstår att ni har det där hemma!

Skjortorna var inte klara hos skräddaren fick jag veta precis när jag kom fram. Det gjorde ändå inte så mycket för jag fick en skön promenad och en Cuppucino med mig hem från Starbucks. Blir en ny sväng till skräddaren imorgon då de ska komma in och jag ska prova och se om ändringar behöver göras.

Nu blir det strax kinesiska sen projektledning. Sista testet ska göras. Gjorde 1 gång nu och fick 7/14 rätt utan att ha läst boken så det blir nog inte alls omöjligt!

Have a good one!

Puss

Tillbaka...

Nu är moster hemma igen. Hade tänkt vara vaken igår kväll när hon kom hem, men tröttheten var total så jag somnade strax innan 23 och han aldrig säga hej. Men imorse var hon på plats och tog hand om barnen så jag fick lite sovmorgon. Moster tillbaka, min rutin tillbaka (dvs sovmorgon).

Eftersom att G inte var hemma när jag vaknade somnade jag om en stund till men runt halv tio var jag uppe och moster kom strax efter. Jag åt frukost och G berättade om sin resa till Taiwan. Taiwan sägs tillhöra Kina enligt kineserna medan taiwaneserna ser det som ett eget land. Det tycks ha varit en annorlunda upplevelse att vara i Kina, men ändå inte Kina. Jag berättade också hur dagarna varit för oss här hemma och jag berömde tjejerna som varit snälla mot mig. Vi har samarbetat morgon och kväll och hunnit det vi ska så det känns bra.

Fick en otroligt fin present av G när hon kom hem. Köpt på Palatsmuséet i Taiwan. En äggklocka i special edition från Alessi. När kommunistmotståndarna flydde till Taiwan tog de med sig alla lösa saker man kan få tag på i palatsen och förbjudna staden. Dessa har nu hamnat på ett muséum i Taiwan där man exempelvis kan se 2000 år gammalt porslin. Tur är nog att det togs dit, annars kanske det inte funnits kvar med tanke på kulturrevolutionen när Mao beslöt att bränna upp gamla böcker och förstöra gammal kultur.


Min fina present!

Nu ska jag kila bort till skräddaren och se hur det går för mina skjortor. Sen måste jag hinna tillbaka innan Sofia kommer för lektion. Efter det måste jag försöka klämma sista litteraturtestet så att jag kan börja med litteraturrapporten imorgon.
Idag har jag fina rutiga strumpbyxor på mig. Trotsar vädret idag som är lite grått. Har nog regnat i natt men det var bra med tanke på att allt var så torrt. Kanske förbättrar oddsen för vårknopparna också!



Ha en bra dag!

Puss!

12, 23 och109

Den yngsta generationen här har diverse nedräkningar som skapats ur längtan. Så varför inte blicka i sin egen kalender?

12 dagar kvar tills min kurs vid BLCU börjar -intensivkurs i kinesiska vid ett av universiteten som ska pågå i 3 månader. Ska bli nervöst, kul och mycket lärorikt. Hoppas på en massa roliga kursare som man kan dela lite spännande äventyr med!

23 dagar, tills min underbara och älskade Mikael kommer hit. Jag längtar varje minut, varje stund. Vi talade om det, att man liksom längtar så mycket mer när det faktiskt närmar sig. Nu kan man greppa de 23 dagar som återstår innan vi kan slå armarna om varandra på Beijing Capital Airport. Jag kan nog inte ens ana hur det kommer att kännas. Kan nästan bli nervös redan. Tänk att stå där vid terminalen och bara vänta. Att få se dig.. Kyssa dig igen. Doften. Åh, jag blir alldeles svag.

109 dagar kvar tills detta äventyr är slut och jag styr kosan hem igen. Hur jag kommer att sammanfatta denna tid vet jag ännu inte. Men en sak är säker och det är att jag har vuxit mycket ur detta och jag kommer nog att ha höjt blicken under dessa månader.

Spännande. Och jag vet inte ens vad jag ska göra imorgon. Ta en dag i taget? Jo. Det är kanske bäst så.

Puss ♥

What a night...

I natt sov jag oerhört dåligt. Vaknade kl 00 och var säker på att klockan var sex och gick upp. Såg på den andra klockan att hon var 00. Somnade om och vaknade kl. 01. Och 03. Och 04. Och 05. Och 05.15. Och 05.30. Och 06.00. Då fick jag gå upp. Kände mig överkörd i huvudet. Men upp med barnen, klä på dem. Klä på mig, frukost till alla, lite smink och i skolbussen 7.30. Bra jobbat. Men jag har aldrig varit så trött någonsin. Kändes som om jag skulle somna hela dagen.

Var med Signe och Ellen i deras klass idag. Morgonen började med ett framförande på Open Mic. Sen lek utomhus innan det var lunch. En liten sagostund och sen gymnastik där de lekte Äppelleken (även kallad Busungarna) Minns ni? Ombyte, mellanmål och liten sagostund innan dagen var slut. En soft dag om jag inte varit så förbannat trött. Blev helt lam. Men jag var poppis bland alla barnen i klassen som trängdes om mitt knä...


En tumme tittar upp, en tumme tittar ner...
Signe och Ellen med 5-årsgruppen Drakarna

Det finns en pojke på Signe och Ellens dagis som alla flickor är kära i. Som alla trängs för att sitta bredvid. Han får pussar. Alla frågar honom om saker och säger hans namn otalet gånger. Idag såg jag allt med egna ögon. Jag kan förstå det. Det är nog bland de sötaste gossarna jag sett med sina lockar och mörka ögon. Jag behöver knappast nämna att S och E är med i kampen om gossen?

Åkte skolbussen hem och somnade ifrån huvudvärken som kommit. Dock kom den tillbaka och det är nog den värsta värk jag varit med om. Kändes som om huvudet skulle sprängas av trycket. En ipren och iväg med barnen till Cold Stone för en stoor glass. Det hjälpte för på hemvägen var jag kry igen.

Hann med träning innan jag lagade en god stroganoff. Så underbart att laga mat till stora S. Hon äter allt och massor. Det gillar man som kock! Tur att jag är godkänd på matfronten. Nu ligger barnen och sover snart. Jag ska fixa lite här men ger mig själv en tidig kväll ikväll och hoppas på en bättre natt..

Till mormor

När jag hämtat Signe och Ellen vid bussen gick vi upp och började baka. Sockerkaka enligt mormors recept! Tyvärr blev den inte så bra -men väldigt god! Framför allt blev tjejerna glada som fick baka och sen hade vi mysigt fika när Siri kom hem!


Ellen och Signe förbereder...



Smeten är färdig!



Och så jag på bild också!

Vi hade gärna visat dig kakan också mormor men den blev som sagt inte så bra. Men jag vet felet (kkp=1,5 dl). Vi ska baka den snart igen och då ska du få se. Men smaken var det i alla fall inga fel på kan jag lova! Tack för receptet!

Stor kram till min bästa mormor och morfar som vi också skypade med idag inklusive webbkamera. Ni är så duktiga som kan det där!

Puss ♥

Byråkratin testas

Eftersom att skolan snart börjar så började jag kolla upp lite olika saker som måste fixas. Och vad kan man säga? Ni som tycker att det är krångligt att registrera sig på en kurs vid Uppsala universitet vet inte vad ni snackar om. Där fixar man ju allt via nätet och man har full kontroll. Det här är tvärt om. Jag behöver en Admission Notice (ett papper) för att kunna registrera mig och för att söka student visum. Jag måste ha studentvisum eftersom att jag pluggar. Jaha. Admission och nytt visum. Hur får man då Admission för att kunna registrera sig? Jo, man ringer Ms. Gao och en halvdålig engelska ljudar i båda ändarna av telefonen. Hon säger att hon ska fixa det och att hon hör av sig innan den 23 då jag ska registrera mig. Jaha säger jag. Bra. Lägger på luren. Men hur vet hon vem jag är? När får jag admission? När gör jag visumet?

Ringer upp Ms. Gao igen. Hon vet tydligen vem jag är för hon har tydligen mina papper i handen. Ja, jag måste fixa nytt visum. Det gör man efter registreringen när man fått Admission notice. Hur får jag den undrar jag. Vid registreringen. Okej? Men hon ringer mig någon gång innan den. Så möts vi på registreringen. Så hjälper hon mig med registreringen. Ahaaa. Jag tror jag fattar. Först registrering. Sen Admission Notice. Sen visum ansökan. Eller?

Jag ska försöka ha is i magen och avvakta samtal från Ms. Gao innan den 23 mars. Om hon vet vem jag är. Saknar Uppsala universitets registrering.


Gratis är gott!

När jag fikat färdigt kom jag igång med plugget riktigt bra och började på en ny del av min kurslitteratur -Gruppsykologi. Det är riktigt intressant och skrivet på ett behagligt sätt.

Beställde en stor kopp te efter en stund då det var så kallt. Strax efter gick det runt en söt liten tjej och bjöd på gratisprover; macciatio latte caramel och nötscones. Jag tackade ju inte nej även om jag redan ätit en stor scones. Men de råkade vara riktigt goda och kaffet var helt okej!


Tur att man bara får små prover...

Gick hem och åt lunch för ett tag sedan och nu ska jag köra plugg 2 timmar till innan Signe och Ellen kommer hem. Kanske vi ska baka då eller något annat mysigt!

Puss ♥

I detta nu...



Det här är jag i detta nu. Nu ska jag börja plugga.

Puss

Morgonfika

Så blev det så där igen. Att jag skulle sitta tidigt med böckerna idag och plugga plugga plugga... Först tvekade jag, men så gjorde jag mig iordning för att gå till Starbucks och sitta och plugga. Här är jag. Pluggar??? Snaaart. Ska bara fika klart först. Är ju så nyfiken på människor så det är svårt att slita sig.

Men jag har en plan. Ska klämma två böcer idag och göra ett test till och börja på litteraturrapporten så att jag är en bit på väg. Har avboat Sofia idag så att jag kan sitta tills jag hämtar Signe och Ellen vid bussen. Kanske blir det Starbucks hela dagen eller så knatar jag hemåt senare. Beror på hur väl jag lyckas. Håll en tumme för mig!

Morgonens bilder;


Min nya jacka



Kaffe, scones, expressen och långt där under mina projektböcker...



Dag 1

Då var min första dag som extramamma snart slut och det gick bra. Kom ju iväg i tid och och sedan var de i skolan fram till 15.30. Jag har hunnit med lite plugg och hade kinesiska med Sofia i två timmar. Var inte direkt alert, lite småseg, men jag har fått lära mig i, på, under, över, vid sidan av, mitt emot, bakom, framför och svänga. Så nu borde jag klara av att förklara vägen i en taxi. Enligt boken. Enligt mig har en del saker tendens att komma in i ena örat för att försvinna ur det andra. Kinesiska ÄR svårt. Jätte svårt. Men också roligt.

Hämtade tjejerna vid bussen och hann med att träna medan de lekte med Yuan Yuan. Lagade lax med potatismos till middag och min mat fick godkänt igen. Hurra! Jag kan det här enligt tjejerna och jag har fått lov att laga potatismos igen!

Ibland är det inte lätt att vara extramamma. Det handlar ju inte bara om att få iväg barn till skolan hela och rena (och mätta) eller att laga middag. Man måste ju svara på alla dessa frågor som virvlar runt i två 5-åringars huvuden. Som varför man inte FÅR äta det gröna på jordgubbarna?! Jaa.. Vad svarar man på det? Ät på, men det är inte gott!? Eller varför man måste gå i skolan, borsta tänderna eller duscha? Ja, vem har bestämt det?

Nu är tjejerna i säng, men sover inte ännu. Det tisslas och tasslas i evigheter och tja, de lyssnar inte alltid på mig (eller på storasyster Siri som försöker tysta de mindre så gott hon kan). Själv ska jag ta mig en kopp te och titta lite på Gossip Girl innan jag själv ska sova.

Ser fram emot ännu en vårdag imorgon. Då ska jag vara ute och njuta lite mer. Idag blev det mycket inne med plugget. Ska nog ta böckerna med mig till ett café eller så.

Puss ♥

GOD morgon

God morgon!
Här har det startat bra. Fick iväg alla tre tjejer i tid. Hade en ganska lugn morgon och alla klädde på sig, fixade håret, åt frukost och borstade tänderna innan jag lämnade dem vid skolbussen. Gick bra och jag är övertygad om att de andra mornarna också blir bra. Känner liksom en liten saknad efter dem idag när de är mitt ansvar, att det blev tomt utan dem här. Vinkade av dem länge vid bussen. De var på gott humör och gjorde mig glad!

Tog en promenad till marknaden och våren är i luften. Något kallare på morgonen men luften är frisk och skön och solen lyser. Helt underbart! Kände mig lätt på vägen tillbaka hem. Som om fötterna knappt nuddar marken. Jag älskar våren!


Morgonens skörd

Pratade med Micke på telefonen igår. Vi har ju skypat en del, men igår lånade jag telefonen och fick slå hans nummer och ringa på riktigt. Det var mysigt och så underbart. Jag längtar verkligen efter dig älskling och det ska bli så underbart att du "snart" kommer. Mindre än en månad känns som ingenting numer.

Sitter och pluggar på här hemma. Det är helt okej även om det går ganska långsamt. Tack pappa för att du skickade hit den sista boken. Nu har jag inte längre några ursäkter utan ska se till att klämma böckerna så snart jag kan så att jag kan börja skriva.

Ha en bra dag!

Puss o kram

Sol sol sol sol..

Kan ju inte låta bli att bli lycklig när jag tänker på vädret idag. Att kunna sitta ute i uppknäppt jacka och fika utan att frysa. Att ha solglasögon och sol i ansiktet i början av mars. Och näst intill t-shirt väder. Oh my vad jag blir lycklig! Staden liksom badar i ett annat ljus. Det är vår. Det är verkligen det!

Hoppas verkligen att vädret är det samma imorgon. Då ska jag unna mig en lång promenad och bara njuta. Tänk att man glömmer varje år hur det känns när våren kommer. Som om vintern är så lång och sömnig att den suddar ut alla minnen av vår och sommar, soliga dagar och den lycka man känner i kroppen. Det enda som fattas mig är min älskade Mikael. Att få ha honom bredvid mig på ett utefik, det vore höjden av lyckan!






Nu ska jag ta mig en kopp te, läsa lite och drömma om våren och sommaren!

(Lite typisk att jackan jag köpte förra veckan nästan var för varm idag... Men ändå underbart!)

Sunny side!

En sån underbar dag det har varit idag. Våren är här med buller och bång!

Igår var jag på middag tillsammans med Gitzo hemma hos Peter. En massa andra välkända ansikten var där också. Åt jätte god förrätt med anka som Daniel lagat och sen en supergod varmrätt som Peter lagat. Beuf Beurginon. Ja. Det var ju ett lätt ord att stava, men jag tror ni fattar galoppen. Hur som helst så råkar ju de flesta i sällskapet vara riktigt goda vinkännare och det var ju inte det sämsta. Fick dricka en massa goda viner och jämföra årtal och länder. Spännande för mig som inte är så insatt i ämnet. Fick också en snabbkurs i vinglas och vilka man ska ha när.

Efter middagen följde jag med till Angel för lite KTV (Kareoke). Mycket spännande upplevelse. Nej, jag sjöng inte, men nästan så att jag blev sugen på att ta saken i egna händer för det lät såå risigt ibland. När Peter sov i soffan och alla låtar började bli på kinesiska vandrade jag hem. Somnade så fort jag la huvudet på kudden...



Idag vaknade jag okristligt tidigt. Hörde Gitzo när hon lämnade lägenheten runt 6.30 imorse men somnade om en timma innan jag hörde att tjejerna var vakna. Gitzo åkte till Taipei imorse så nu är jag ensamstående mamma i fyra dagar. Den första gick mycket bra. Åt en lugn mysig frukost tillsammans. Klockan 9.30 kom Sofia för lektion med Siri i kinesiska som jag satt med på. Sen läste Siri och jag läxor och åt lunch allihopa.

Kl 13 gick vi till Signe och Ellens balett. Hade, nogrann som jag är, klätt barnen väl i halsdukar, kofta, jacka och vantar, inklusive mig själv. Dock var det supervarmt ute. Hurra för våren. Så av med alla vantar och halsdukar och knäppte upp alla jackor. Efter baletten fikade vi ute på Cornelias gård tillsammans med Livia och Viktor. Tjejerna spelade lite boll innan vi gick och handlade inför veckans middagar.

Hann med en träning innan matlagningen. Ikväll åt vi tacos. Alla tjejer är också nyduschade och ligger nu snart sovandes i sina sängar. Första dagen gick bra. Imorgon väntar utmaningen, att få upp alla i tid för frukost innan skolbussen kommer 7.30. Men det ska nog gå bra!

Ha en bra dag där hemma och hoppas att våren kommer till er snart!

Puss

Livet är lätt...

.... i närheten av två välmående flickor i 5-årsåldern. De är tjejiga och gillar smink, glitter och fina kläder. Det är underbart att ha dem nära när man klär på sig på morgonen och sminkar sig. De står bredvid, tittar med stora ögon och säger: åååååååh vad söt du blev nu! Här om dagen på Handelskammarens frukost hade Gitzo och jag skor med klack på oss. Tjejerna pep: åååh va fina skor! För Gitzo räcker det att sätta på sig nylonstrumpor för att det ska komma ett litet: ååh..

Dom är helt underbara just nu! Vi var just hos skräddaren och jag har beställt två skjortor och Gitzo hämtade hem lite saker, bland annat en klänning som hon satte på sig hemma. Vi gjorde ett litet test, jag slog vad om att tjejerna skulle pipa om hon visade dem. Och mycket riktigt, från tjejernas rum hördes ett: åååååh vad fiiiiiin du är mamma!

Livet är verkligen lätt när de är i närheten. De är inte så dåliga på att berömma sig själva heller för den delen. Ibland sätter de upp ett litet hårspänne och kommer och säger: visst blev jag söööt nu? Helt underbara, helt enkelt såå söta!

Nu ska jag börja fixa inför middagen ikväll.

Puss o kram

Livet...

.. förundrar oss alla ibland. Till dagens frukost kom det många frågor från Signe och Ellen och hur det är att ligga i mammas mage eller att inte ligga i mammans mage. De har så fina frågor och tänker mycket just nu på hur deras liv började och hur de kom till Sverige. Gitzo är verkligen duktig att svara på deras frågor. Mycket som pågår i deras huvuden.

De funderar också på hur det skulle vara att ha mig som mamma. De tycker att det skulle vara bra för att jag inte är så gammal, samtidigt som att jag är barn själv tycker de... Hm.. Dessutom tycker de att jag ska gifta mig snart för de har redan planer för hur deras brudnäbbsklänningar ska se ut. Och att jag måste ha vita skor med pärlor på eller hög klack. Jag fick välja något av det...

Söta små tankar så här på förmiddagen!

Nu är de andra och hämtar Siri och skriver in henne på ny fotbollstermin och jag ska försöka plugga. Sen blir det en tur till skräddaren och så middag ikväll! Jätte fint väder här idag, igen! Jag tror verkligen att våren är här nu!


Jag och världens bästa småtjejer 2009

Ha en bra dag hemma i Sverige och hoppas att våren kommer till er snart!


Uppdate:

Har nu klarat av 3/5 test och läst lite mera litteratur. Imorgon måste jag läsa klart en av böckerna mer ordentligt så att jag snart kan börja beta av paper-uppgifterna som ska skrivas. Ingen större skillnad att läsa på distans egenligen, förutom att man inte har någon att jämföra med.

Puss

Om mindre än en månad!

Min pojkvän, Mikael, kände sig lite bortglömd här på bloggen så jag tänkte tillängna ett inlägg till honom.

Min älskade Micke är det finast och bästaste pojkvän jag kan tänka mig. Men det är svårt att formulera orden så här rakt ut. Men älskling. Jag saknar dig och längtar efter dig varje dag. Jag sa tidigare att sakna kanske är fel ord. Man kan inte sakna det man har. Men vi är ju så fruktansvärt långt ifrån varandra, att sakna nästan blir det rätta att säga. Varje dag tänker jag på dig och försöker längta hit dig. Men du är där och jag är här. Så är det bara. När helgerna närmar sig gör det lite extra ont för det är den tiden som vi tidigare umgått på. Fredagseftermiddagar, jag har städat och du sitter i bilen på väg till mig. Man handlar en massa goda saker till helgen. Ser en film. Somnar och vaknar tillsammans. Äter godis i sängen på lördagsmorgonen. Dricker goda lattes, tar en promenad eller åker på utflyckt någonstans. Det saknar jag så att det gör ont.

Konstigt egentligen att vi varit tillsammans i mer än 5½ år. Till sommaren när jag är hemma igen är det 6 år tillsammans. Under den tiden har vi varit ifrån varandra i 3 år. Som särbos. Tröttsamt. Trist. Men det funkar mellan Örebro och Uppsala. Och det kanske är därför som det kan funka mellan Sverige och Kina. Vi har ännu inte hunnit bo in oss tillsammans. Kanske finns det lite mindre att sakna då. Och någonting underbart att se fram emot när jag kommer hem.

Det är märkliga känslor man får fightas med här på andra sidan jordklotet. Lyckan, stoltheten att vara här. I ett främmande land med ett omöjligt språk som man börjar att förstå. Med nya upplevelser varje dag, en gigantisk storstad. Ett annat liv. Samtidigt finns du där hemma. Det bästa för mig, det bästa jag har, som jag saknar så. Ibland är det märkligt att så stora saker kan rymmas i ett och samma hjärta.

Jag vet att min älskling och jag fixar det här. Vi har fixat det i snart 2 månader. Om mindre än en månad kommer du hit. Till mig. Det ska bli underbart. Att du ska få dela detta fantastiska med mig. När du sedan åker är det mindre än halva tiden kvar på min otroliga resa. Små milstolpar att se fram emot.


London 2008


Jag älskar dig Älskling! Jag älskar dig så högt. Så att det gör ont.

Tiden rusar iväg. På ett sätt bra. På ett annat dåligt. Ibland blir saknaden så stor att man missar allt det stora i ögonblicken som rusar förbi.

Jag älskar dig Mikael!

Fredagsstatus

Vackert väder idag. Helt underbar tycks det som. Men jag har inte varit ute idag. Inte alls. Men jag har nyligen tränat, ätit lunch och sitter faktiskt och pluggar nu. Tackvare mycket vädring så luktar mitt rum inte lika starkt av hantverkarnas jox, däremot letar sig Pekingdammet in ganska lätt, men det får man ta.

Tänkte plugga på ett tag till och kanske vila en sväng innan Signe och Ellen ska mötas vid bussen. Det är bara vi tre ikväll men det ska bli ganska så mysigt. Kanske att vi kan ta en promenad när de kommer hem och ta en glass eller så någonstans. Hoppas våren är här på riktigt nu.

Hur är våren där hemma?

Ha en bra fredag och en skön helg!




Uppdate:

Lägger ner pluggandet igen. Hann inte speciellt mycket. Får göra en storsatsning nästa vecka i stället för nu vill jag ha fredag. Snart kommer Signe och Ellen och då går vi ut och äter glass i solen och myser lite!

Ciao!

Ao da li a!

God morgon!

Igår blev det bio efter middagen. Blev lite stressad när jag lagade mat och snackade med Sofia på msn, klockan var då runt 18 och vi bestämde att vi skulle ses 19.50 och jag höll på att helsteka benfri kotlett i ugnen. Men maten blev färdig i hyfsad tid och jag hann sedan iväg med taxi. Planen var att ta tunnelbana men jag vågade inte chansa!

Mötte Sofia på Wanda International Cinema. Mycket fräsch biograf som låg i en gigantisk byggnad. Inte så mycket folk som gick på bio, tydligen mer på andra dagar. Förstod inte riktigt varför. Dock är det Lady's Night på tisdagar och torsdagar och då är det halva priset. Biljetten igår kostade 35 RMB så lite bio kan man nog unna sig lite oftare här. Man får se till att man väljer de filmer med engelskt tal, annars blir det nog en lite väl stor utmaning!

Australia - Ao da li a på kinesiska, var mycket bra. Kanske lite väl lik Pearl Harbour men ändå bra. Vackra bilder och en söt historia. Dock är den nästan tre timmar lång så jag var bra trött när den var slut. En rolig upplevelse att vara på bio med kineser. De lever verkligen ut i biosalongen till skillnad från oss svenskar som sitter tysta som möss. Här lät man känslorna komma ut och kunde gärna kommentera till sina kompisar eller skrika rakt ut om man blev rädd. Som sagt, intressant! Tog taxi hem och la mig på en gång.

Imorse tog jag sovmorgon och gick upp runt halv 9. Har sedan dess bakat en kladdkaka, ätit frukost och pysslat lite i köket. Mina planer på mycket plugg ligger lite på is just nu. Har 4 hantverkare inne på mitt lilla rum som reparerar ett hål i väggen. Lite samhall-aktigt. En jobbar - 3 tittar på... Hoppas att de avlägsnar sig snart så att jag kan komma åt mina saker igen. Ikväll är det bara jag Signe och Ellen hemma. Blir nog middag och lite glass framför en film eller så.

Ha en bra dag!

Puss o kram

Segis...

Idag har varit en seg dag. Hade en del saker jag planerade att göra men då moster var trött idag efter gårdagens galej och Signe var ledig så föll jag in i deras tempo. Frukost halv 10 och sen mysa runt i pjamas och göra ingenting. Innan lunch gick vi och fixade naglarna -mörkbruna denna gång. Fint, men bäst är nog helt genomskinligt ändå... Fixade också ögonbrynen och fick lunchen till nagelstället. Sen var det hem, dricka lite kaffe och sen lämna Signe och Ellen hos Livia. Handlade lite till middagen och så.. Seg.

Ikväll ska jag på bio med vår kinesiskalärare Sofia. Ska nog se Ao da li a - Australia. Ska förmodligen till ett stort komplex som såg rätt hypat ut. Ska bli kul i alla fall!

Imorgon är det ännu en fredag. Time goes by. Då ska jag försöka plugga en massa så att jag fram mot em kan känna mig unnad lite helg!

So long!

Puss

Shoppingdag

Imorse gick vi promenad som vanligt till marknaden och handlade. Sedan åt vi en god frukost tillsammans med färska jordgubbar, mango och valnötter. Mumms! Verkligen mysigt med frukostsällskap. Det hade man inte i Uppsala direkt, när man dag ut och dag in satt ensam vid sitt bord. Utom på helgerna då försås när jag kunde mysa med älskade Mikael.

Kl 10 mötte jag Bodil och Anders utanför Yashow för att guida dem i shoppingen. Bodil är en kollega till Gitzo och hon är här på semester med sin man. Jag visade cashmere-shoppen, jackorna och så gick vi igenom alla våningarna. Sa hej då innan lunch då jag gick på jakt efter toppar. Dock fick jag bara med mig t-shirts hem. Provade lite skjortor men passformen var så där och säljaren vägrade sälja för under 350 RMB och jag vägrade köpa för mer än 40 RMB. No deal kan man säga. Men två fina t-shirts blev det. Och strumpor..... och en jacka. Kanske något dyr men helt underbart fin. Bilderna gör den inte direkt rättvis, men den är beige i grovt tyg, fodrad i fint Burberrytyg och dragsko längst ner så att modellen blir lite pösig. Åååh den är så fin och jag är så glad!



Blev då ingen spegel idag, kan inte göra slut på pengarna i början på månaden. Men den kommer, tidsnog.

Snart ska jag börja laga lite middag tänkte jag. Spagetti och köttfärssås. Ganska ofta det blir det i närheten av mig, men jag älskar det och äter det gärna minst en gång i veckan! Sen ska Gitzo på middag så jag ska försöka få barnen i säng hyfsat tidigt så att de är pigga imorgon!

Krams

Ankmage..

Jahaja.

Då var man mätt igen då. För mätt. Att man inte kan lära sig att äta med måtta hät i Kina. Äter alla rätter som om det vore sista gången, men jag vet ju att det inte är det. Men allt är ju såå gott.

För dem som inte vet så beställer man in en massa olika rätter, lite kött, lite fisk, lite grönsaker och nudlar och både kall och varm mat. Det gör att man på en middag kan få in en massa godsaker. Som man inte kan välja mellan. Och inte äta med måtta.

Så nu vilar alldeles för mycket anka i min mage och jag luktar lagom mycket matos. Blir nog en hårtvätt imorgon bitti! Värre är det kanske för vår fina sockerälskande Ellen (och Signe) som doppar ankans skinn (dvs fettet) i en sockerskål. Lyckliga ögon på de tjejerna när sockret kom in och de är alldeles glansiga av socker och fett. Lycka!

Nu ska jag fixa på mitt rum lite. Imorgon ska det shoppas på Yashow. Ska dels vara guide och dels se till att köpa lite toppar till mig. Sen måste jag fixa spegeln som jag drömmer om!

Kanske till och med kan åstadkomma lite bilder på rummet imorgon.

Så länge; en bild på Ellen!



Er ling ling jiu nian...

...san yue, san hao.

Det var dagens datum på kinesiska. Med siffror: 2009.03.03. Om jag fick till det rätt förståss...

Nyss avslutat en två timmars lektion med Sofia. Lite repetition från gårdagen och sen snackat år, födelsedagar och övat olika tidsfraser. Ett litet exempel kan vara:

Wo shi haizi de shihou wo xihuan bingqilin - När jag var barn tyckte jag om glass. Direkt översatt: jag är barn var jag gillar glass. Annorlunda gramatik kan man säga. Om man ens kan säga att de har gramatik. Egentligen en ganska klokt språk utan en massa böjningar och konstiga ordformer. Principen är enkel, man går från stort till litet: tid, plats, subjekt, verb...

Känner mig lagom tom i huvudet just nu så jag ska ta mig lite fika, kanske yi ge binggan (en hård kaka) och lite kafei.

Hoppas att ni har en trevlig morgon där hemma. Här har vi sluppit snö som det rycktades om idag. Håller en tumme för mer vårväder snart!

Krams

Calle och jag

Imorse for jag på ett frukostmöte på Svenska handelskammaren tillsammans med moster. Idag talade Carl Bildt och det var mycket intressant. Fanns en hel del kul männiksor där också från olika företag och andra organisationer. Calle pratade om krisen och om Europa-läget. Vi har ju träffats förr, Calle och jag (genom vissa släktförhållanden), men inte trodde jag att han kände igen mig. Men kanske var det tackvare moste som han gjorde det? Hur som helst så är det inte varje dag man tar i hand med den svenske utrikesministern. Och absolut inte i Kina!



Kanske kunde bett Carl om en finare bild..

Sen flängde jag ut till IKEA och handlade ett överkast och några kuddar. Ska köpa en spegel och en pall i en butik här i kvarteret som säljer kinesiska möbler. Har spanat in en röd fin spegel där som snart ska bli min!

Kl 13 kommer Sofia. Blir ensamlektion idag med, men det är nyttigt för mig. Måste hinna vila en sväng för jag är super trött.

Krams

GG ist..

När jag tänker efter får det nog bli ett avsnitt av Gossip Girl i stället. Så länge sedan nu och jag har ju en del serier på mina datorer som jag hade planerat att klämma innan sommaren. Och då kan man tänka att det är långt dit, men jag lovar. Min kära bror har lagt in så mycket avsnitt att jag har att göra ända fram till sommaren!

Ciao!

Måndag i Peking

Hade lektion med Sofia idag i två timmar och tiden bara rusade iväg. Lite lätt oroad innan att det skulle bli segt och svårt när jag var själv, annars brukar jag dela två timmar med Gitzo. Men det var jätte kul, gick bra och var lärorikt. Har pratat tid, veckodagar, veckor, månader och liknande. Så nu har jag fått lära mig allt om datum och tid, sen om jag minns det är en annan sak. Men jag ska försöka öva öva öva så att jag kan lite när skolan börjar!

Lagade middag medan Yuen Yuen var här. Tjejerna målade tecken. Jag lagade Thaigryta som blev jätte god.



Ellen


Signe

Nu ligger tjejerna i sin säng och jag slog mig ner här. Hade tänkt mig lite mera plugg men jag orkar verkligen inte. Så trött. Blir nog en bit i min bok eller bläddra lite i någon tidning innan jag går o lägger mig.

Imorgon tänkte jag fara till IKEA och handla lite pyssel så att det blir lite mysigare på mitt rum. Sen blir det kanske lite mer kinesiska och mer projektplugg givetvis. Får se till att gå upp och starta dagen direkt. Imorse var startsträckan lite väl lång. På onsdag funderar jag på att åka till Lamatemplet och på fredag en tur till en second hand butik i Peking. Lät spännande.

Ha en bra eftermiddag!

Puss

Hej svejs

God morgon Sverige. Här är det lunchtid och jag har hunnit med en del redan. Började med morgonpromenad till marknaden och måste medge att det blivit lite kallt igen. Hoppas att det går mot mera vår snart! Åt god frukost innan jag satte igång med plugg. Blir mycket fokus på litteratur till en början då jag tänkte klara av både litteraturtest och litteraturrapport på alla mina böcker innan jag börjar med resterande uppgifter som är mer som mini-PM.

Har också möblerat om lite. Bokyllan med barnens böcker och spel har flyttats ut till hallen. Jag har fått in ett skrivbord på mitt rum, men ett mindre än det som var här innan. Dessutom flyttade jag sängbordet som nu agerar smink/hår/smyckesförvaring. Saknar nu en spegel, lite till väggarna och kanske ett överkast eller så. Sen är jag nog ganska nöjd. Ska med andra ord bli en tur till IKEA i veckan som kommer här så att jag kan fixa den sista piffingen. Sen kan jag nog kalla det hemma. Dock påpekade Signe och Ellen igår att det egentligen är deras familjs rum och inte mitt. Fast jag fick låna det. Och då kanske man kan kalla det Jossans rum...

Nu är det snart dags för kinesiska med Sofia. Gitzo har tyvärr massor på jobbet så jag blir ensam på lektion idag. Men det är kanske lika bra för jag behöver nog repetera lite eftersom att jag inte haft lektion på ett tag nu. Jobbigt men nyttigt som farmor skulle säga! Sen blir det lite mer plugg innan barnen kommer hem från skolan.

Puss o kram

Omstart

Idag blev det en fika medan tjejerna dansade balett och sedan for vi till SAS Radisson och jag tränade. Jätte skönt. Väl hemma igen var alla supertrötta. Men Gitzo lagade en supergod middag, lax och saffransrisotto. Tjejerna kröp i säng direkt efter det. Farbror Erik Å var här och åt med oss. Herr Erik kanske passar honom bättre? Något säger att Erik knappast blir glad över att bli kallad farbror. Annars brukar han få leka pappa i vår ihopsatta familj när pappa Ulf inte är hemma.

Har förövrigt tryckt i mig dagens dos av ColdStone. Yummy! Ska snart sova jag med och ladda om för en ny vecka. Blir nog en del plugg men också lite shopping. Så trött på de få tröjor jag hade med mig från Sverige. Vill ha lite fräscha vårkläder nu när det är vår på gång här.

Ha en skön eftermiddag!

Puss

Solsöndag

Idag är det söndag på riktigt. Känns som söndag idag också. Solen lyser och det är underbart. Jag hade nästan glömt hur underbar våren kan vara. Det blir liksom en helt annan känsla i kroppen. En sprittande, hoppfull, längtande känsla. Det är underbart. Men det hade varit ännu mer underbart att få dela den med sin älskling. Jag längtar också ut till landet, att förbereda inför sommaren. Men det är bara mars. Jag har förstått att vädret hemma inte riktigt är som här.

Siri har lektion med Sofia, vi andra lägger pussel. Sen ska det göras läxor, dansas balett, fika och träna på SAS. Känns som en riktig söndag. Lite uppladdning inför veckan som kommer. Då ska jag satsa hårt på studierna så att jag har kommit in i tempo igen innan kinesiskan börjar!


Balettflickor

Ha en bra söndag med Vasaloppet där hemma!

Krams

RSS 2.0